Johannis: Oroszország alaptalanul fenyeget

Reagált kedden Klaus Johannis államfő Vlagyimir Putyin orosz államelnök hétvégi nyilatkozatára, miszerint Románia “Oroszország célkeresztjében találhatja magát” a deveselui rakétapajzs miatt.

Johannis szerint az orosz nyilatkozatok megalapozatlanok, mivel a rakétavédelmi rendszernek semmi köze Oroszországhoz. Cserébe ezek az “alaptalan fenyegetések” megerősítik, hogy a NATO-védelem megerősítése Oroszországnak a fekete-tengeri térségben tanúsított hozzáállására nézve helyes reakció – mondta.

Johannis a Biztonság a fekete-tengeri régióban. Közös kihívások, fenntartható jövő című program megnyitóján tért ki Putyin hétvégi szavaira. Arról is beszélt, hogy Oroszország egyre agresszívabb a szomszédaival, nemzetközi jogi normákat szeg meg és súlyosan befolyásolta a fekete-tengeri biztonsági helyzetet. A Krím félszigetet illegálisan megszálltnak nevezte.

Putyin arra figyelmeztette pénteken Romániát és Lengyelországot, hogy hamarosan “célkeresztben” találhatják magukat, a rakétapajzsok miatt.

“Ha tegnap Románia azon részein az emberek még nem tudták, mit jelent célkeresztben lenni, ma bizonyos lépésekre kényszerülünk a biztonságunk védelmében” – mondta Putyin athéni sajtótájékoztatóján. “Ugyanez érvényes Lengyelországra is” – mondta. Azt nem pontosította, hogy milyen lépésekre gondol, ám hangsúlyozta, hogy nem övék lesz az első lépés, ők csak Washington esetleges akcióira válaszolnak.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »