Johannis: önkéntes migránsbefogadást!

Románia támogatja az Európai Unió és Törökország között a menekültek visszafogadásáról, illetve európai befogadásáról szóló megállapodást, de csakis az európai jogszabályok, illetve az önkéntesség elvének tiszteletben tartásával a migránsok uniós tagállamok közötti szétosztása kapcsán – jelentette ki Klaus Johannis román államfő csütörtökön, azt megelőzően, hogy elutazott az EU és Törökország vezetőinek késő délután kezdődött, kétnapos brüsszeli találkozójára.

syrian-refugee-camp-in-turkey_b

Emlékeztetett: Románia tavaly is ellenezte az Európába érkezett migránsok megszabott kvóták szerinti szétosztását a tagállamok között, az uniós belügyminiszterek döntése ezt mégis kötelezővé tette.

A találkozót megelőzően, szerda este Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a tagállamok vezetőinek írt szerdai meghívólevelében rámutatott: a migrációs válság kezeléséről az Európai Unió és Törökország között körvonalazódó megállapodás sikere attól is függ, hogy Ankara támogatja-e a ciprusi béketárgyalásokat.

Azt is meg kell vizsgálni, hogy az egyezmény megkötése esetén miként lehet elejét venni annak, hogy újabb tengeri vagy szárazföldi migrációs útvonalak jöjjenek létre Törökország és az Európai Unió országai között – olvasható a levélben. Tusk szerint fel kell gyorsítani a Törökországnak nyújtandó támogatás kifizetését és meg kell vitatni a menedékkérők önkéntes áthelyezésének lehetőségeit.

Amúgy az Európai Unió Bírósága csütörtökön egy Magyarországon menedéket kérő pakisztáni kapcsán úgy döntött: a menedékkérők attól függetlenül visszaküldhetők az Európai Unióból egy Unión kívüli biztonságos országba, hogy erről a kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam vagy másik tagország dönt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »