Johannis: nem sértettem alkotmányt

Johannis: nem sértettem alkotmányt

Cáfolta csütörtökön Klaus Johannis államfő, hogy alkotmányt sértett volna Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének jogerős bírósági ítélete kapcsán.

dragnea-johannis1_bLiviu Dragnea és Klaus Johannis

Mint arról beszámoltunk, Dragnea az alkotmány határait feszegető lépésnek nevezte, hogy azt követően, hogy múlt pénteken jogerősen kétéves letöltendő szabadságvesztésre ítélte őt a legfelsőbb bíróság az akkori államfő leváltásáról szóló 2012-es népszavazáson elkövetett választási csalások miatt, az államfő felhívta őt, és – szerinte – a lemondását követelte a pártelnöki tisztségből.

Johannis csütörtökön leszögezte: nem sértett alkotmányt, mivel – nem lévén a PSD tagja – nem is kérhette a pártelnök lemondását. Azt ugyanakkor elismerte, hogy közölte: álláspontja szerint az lenne a legjobb, ha Dragnea távozna tisztségéből.

Mindeközben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „leválasztaná” a PSD-ről annak szövetségeseit azt követően, hogy a PSD ügyvezető testülete szerdán az ítélet ellenére bizalmat szavazott Dragneának, és kizárta Valeriu Zgonea ügyvezető elnököt, aki egyedüliként követelte Dragnea lemondását. Alina Gorghiu, a PNL elnöke szerdán este felszólította a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) és a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) politikusait, hogy szakítsanak a PSD-vel, mivel szerinte egyetlen demokratikus vagy politikai intézmény sem működhet együtt a PSD-vel, amely „igazságszolgáltatás-, demokrácia- és jóérzésellenesen” járt el.

Ezért felszólította a PSD-tagokat és politikussokat is, hogy határolódjanak el a pártvezetééstől, és közölte, megtesznek mindent annak érdekében, hogy elszigeteljék Európában a PSD-t. Nem kizárt, hogy Gorghiu célja az ALDE és az UNPR átállítására tett kísérlettel a képviselőház elnöki tisztségének megszerzése a PNL számára, azt ugyanis jelenleg Valeriu Zgonea tölti be, ám a PSD-ből való kizárása után a szociáldemokraták várhatóan indítványozzák majd a leváltását.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »