Johannis: nem kell lemondania Kövesinek

Egyelőre semmi sem indokolja, hogy a plágiummal meggyanúsított Laura Codruţa Kövesi lemondjon az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) éléről – jelentette ki Klaus Johannis államfő.

Az elnök szerdán este leszögezte: amíg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy plagizált volna doktori disszertációjának megírásakor, nincs értelme a lemondásról beszélni. „Amennyiben a dolgok más fordulatot vesznek, akkor ismét beszélhetünk a témáról, de jelenleg nincs okom az aggodalomra” – közölte az államfő.

Johannis elárulta, egyeztetett a legfőbb ügyésszel, akit felkért, hogy alaposan vizsgálja ki az ügyet. „Úgy gondolom, a legfőbb ügyészségnek nagyon gyorsan meg kell oldania ezt az ügyet, és beszéltem is a témáról a legfőbb ügyésszel, akit arra kértem, hogy hatáskörének megfelelően foglalkozzon az üggyel” – ecsetelte. Johannis egyébként azt is elárulta, hogy az Augustin Lazăr legfőbb ügyésszel folytattt megbeszélésen a forradalom és az 1990-es bányászjárás ügyében folytatott vizsgálat felgyorsítását is kérte.

Azt is elmondta, hogy magával Kövesivel is tárgyalt. „Beszéltem Kövesi asszonnyal, de nem hiszem, hogy erről lenne mit mondanom. Megkérdeztem, hogyan látja a vádakat, ő pedig ismét azt mondta: nem érzi magát bűnösnek, én pedig úgy éreztem, eléggé képbe kerültem a beszélgetés után” – mondta Johannis. Traian Băsescu volt államfő vádjai kapcsán, miszerint Kövesi állítólag telefonon börtönbe záratással fenyegetőzött volna arra az esetre, ha ismét előveszik a plágiumügyét, kifejtette: azokat „kampányfantáziálásnak” tartja. Johannis közölte: nem hallott korábban ilyesmiről, a vádakat pedig teljesen valószínűtlennek tartja.

Mint arról beszámoltunk, Sebastian Ghiţă független parlamenti képviselő, aki ellen orrupció gyanúja miatt bűnvádi eljárást folytat a DNA, múlt héten önfeljelentést tett a legfőbb ügyészségén, azt állítva, hogy 2012-ben több más állami tisztségviselővel együtt közreműködött egy jelentés meghamisításában, amely azt állapította meg, hogy Kövesi doktori disszertációja nem plágium.

Ghiţă utólag azt állította, azért vett részt a törvénytelenségben, mert Kövesi a barátja volt. Kövesi szerdán leszögezte: nem volt, ma sem az és nem is lesz „a bíróság elé állított Sebastian Ghiţă” barátja. A DNA főügyésze egyúttal azt állította, fizetett lejárató kampány zajlik az általa vezetett intézmény ellen, amelynek célja a DNA elhiteltelenítése és az ügyészek megfélemlítése.
Az ügyben a legfőbb ügyészség szerdán kihallgatta Mihnea Costoiu korábbi felsőoktatásért felelős tárca nélküli minisztert is.

kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »