Johannis nem akar brüsszeli tisztséget, újabb államfői mandátumra pályázik

Johannis nem akar brüsszeli tisztséget, újabb államfői mandátumra pályázik

Klaus Johannis államfő nem kíván az Európai Tanács elnöke lenni, ehelyett újabb mandátumra pályázik az év végi romániai államelnök-választáson.
A jobbközép elnök erről szombaton beszélt Nagyszebenben, ahol a korábban általa irányított Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) legmagasabb kitüntetését, a Becsület Érdemérmet adományozta Johannisnak. Az államelnök a rendezvényen megköszönte a német kisebbségi szervezet parlamenti képviselőjének, Ovidiu Ganțnak a méltató szavait, miszerint Romániában és Európában is sokan látnák szívesen Johannist az Európai Tanács elnöki székében.

Hírdetés

„Szeretném elmondani itt és most, nyilvánosan. Én Románia államelnöke vagyok, és Románia államelnöke is akarok maradni, nem szeretnék az Európai Tanács vezetője lenni. Merthogy nagyon sok tennivaló van még, kedveseim, és én részese akarok lenni mindennek” – fogalmazott Nagyszebenben Klaus Johannis.

A román elnök először jelentette ki egyértelműen a különböző sajtóértesülések megjelenése óta, hogy nem kíván Brüsszelben tisztséget vállalni, hanem újabb mandátumra pályázik. A Financial Times című brit lap a hónap közepén arról cikkezett, hogy Johannis is szerepel azon politikusok szűkített listáján, akik esélyesek lehetnek az Európai Tanács elnöki tisztségére.

A listán szerepel még Charles Michel belga, Xavier Bettel luxemburgi és Antonio Costa portugál miniszterelnök is; a testület elnöke jelenleg a lengyel Donald Tusk, de ősztől új elnököt választanak a Tanács élére.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »