Johannis kihirdette a „hiperoptimista" költségvetést

Johannis kihirdette a „hiperoptimista" költségvetést

Kihirdette csütörtökön Klaus Johannis államfő a 2017-es évre szóló állami költségvetési és társadalombiztosítási törvényt.

johh657_b

„Ma eldöntöttem, és már meg is tettem: kihirdettem az állami, valamint a társadalombiztosítási költségvetést. Az országnak szüksége van büdzsére, és a kormánynak, amely felvállalta ezt a költségvetést, most alkalma lesz bebizonyítani, hogy tartja magát hozzá” – idézte az Agerpres hírügynökség az államelnököt.

A Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján Johannis újfent hangot adott a büdzsé alkalmazhatóságával kapcsolatos kételyeinek. Az elnök szerint a Sorin Grindeanu vezette kormány „hiperoptimizmusról” tett tanúbizonyságot a költségvetés kidolgozásakor, és túlértékelte az államkasszába idén befolyó bevételek mértékét. Ezek a kormány szerint 14 százalékkal lépik túl a tavalyi bevételek mértékét, ám az államfő megállapítása szerint ez „fenomenális növekedés”.

„Egyszerű üzenetet intézek a kormánynak. A mostani költségvetési ciklusban három dolgot várok el tőle: felelősséget, felelősséget és felelősséget” – szögezte le Klaus Johannis. Az elnök a Sorin Grindeanu kormányfővel és Viorel Ştefan pénzügyminiszterrel kedden folytatott megbeszélésen is hangot adott a költségvetéssel kapcsolatos aggályainak, „problémásnak és rizikósnak” nevezve a büdzsét. Johannis szerint olyan bevételek szerepelnek a költségvetésben, amelyek szerinte túl vannak értékelve, másfelől nagyon nagy költségek is szerepelnek benne.

„Fennáll a veszélye, hogy átlépjük a 3 százalékos deficitet. Nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk, hogy itt óriási összegről van szó a kormány által tervezett hitelekről szóló fejezetnél. 54 milliárd lejnyi tervezett hitelfelvételről van szó, ami súlyos terhet jelent majd a következő év költségvetésekre” – nyilatkozta kedden Klaus Johannis.

A szakértők által is túl optimistának nevezett büdzsétervezetet több mint 5 százalékos gazdasági növekedésre alapozva fogadta el kedd este a kormány. A parlament elé beterjesztett, és a bizottsági viták után jövő héten a plénum elé kerülő tervezetben 815 milliárd lejes bruttó hazai termékkel (GDP), 1,4 százalékos inflációval és 4,46 lejes euróárfolyammal számolnak. A központi költségvetést az előző évinél több mint 15 százalékkal magasabb bevételekre számítva dolgozta ki a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kabinet, amely a kiadási oldalon 15,5 százalékos növekedést irányzott elő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »