Johannis: ez nem az én kormányom

Johannis: ez nem az én kormányom

Cáfolta Klaus Johannis államfő, hogy a Dacian Cioloş vezette szakértői kabinet „az ő kormánya” lenne, sőt kijelentette: vannak olyan dolgok, amelyek miatt elégedetlen a kormánnyal.

johannis ciolos_b

Az államfő mindezt hétfőn este Temesváron, A diaszpóra és a barátai című konferencián jelentette ki. Johannis azt is leszögezte: elmúltak azok az idők, amikor az államfő átvette a miniszterelnök szerepét.

„Ez nem azt jelenti, hogy amikor indokolt, nem lépek fel közvetítőként. (…) Vannak dolgok a kormánnyal kapcsolatosan, amelyekkel elégedetlen vagyok, de nem mindent a nyilvánosság előtt szokás megoldani. Egyesek úgy beszéltek a kormányról, mintha az enyém lenne. Nem az én kormányom! Ez a kormány az idei őszi választásokig szóló megoldás volt, amelyet egy válsághelyzet kényszerített ki, és amellyel az összes párt egyetértett. Ez Románia kormánya. És a választások tekintetében itt a programok, a verseny és a politikai felelősségvállalás ideje, ezt várom el a pártoktól” – szögezte le az államfő.

Johannis szerint mandátuma alatt az embereknek már nem az elnök és a miniszterelnök közötti napi csatározásokhoz kell asszisztálniuk, ami azt jelzi, hogy az intézmények képesek együttműködni. Az államfő egyúttal kijelentette: nem áll szándékában ötéves mandátuma lejárta előtt távozni. Dacian Cioloş kedden úgy reagált: csak az államfő mondhatja meg, mivel elégedetlen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »