Johannis ellenzi a főügyész menesztését, az igazságügy-minisztert szólítja távozásra

Johannis ellenzi a főügyész menesztését, az igazságügy-minisztert szólítja távozásra

„Teljességgel helytelennek” tartja Klaus Johannis államfő az Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltására irányuló javaslatot. Az elnök szerint a döntés bizalmatlanságot szül a rendszerrel szemben, az európai partnerekben pedig újabb aggodalmakat kelt.
Az államelnöki hivatal csütörtöki közleménye hangsúlyozza, az államfő kézhez kapta az Augustin Lazăr tevékenységéről készült jelentést – amelyet áttanulmányoz majd –, illetve a menesztésére vonatkozó javaslatot. „Klaus Johannis elnök méltányolja a legfőbb ügyész munkáját és úgy véli, hogy az igazságügyi miniszter javaslata teljességgel helytelen, bizalmatlanságot szül a rendszerrel szemben, és aggodalmat kelt európai partnereinkben” – szerepel a közleményben.

Johannis rámutat, Tudorel Toader tárcavezető „tendenciózusan” ismertette a jelentést, és világossá tette ama szándékát, hogy politikai ellenőrzés alá vonja az ügyészeket.

Hírdetés

„Ismét azt a látszatot próbálják kelteni, hogy az ügyészek a társadalom ellenségei, holott – amint azt az alkotmány is előírja – meghatározó szerepük van a társadalom érdekeinek képviseletében, a jogrend védelmében” – idézi a közlemény Johannist, aki ugyanakkor felhívást intéz a bírákhoz és ügyészekhez, ne veszítsék el bizalmukat abban, hogy a társadalom képes ellenállni a jogállamiság ellen intézett újabb támadásnak.

Az igazságügyi miniszternek a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló kezdeményezése megerősíti az államfő ama meggyőződését, hogy Tudorel Toadernek haladéktalanul távoznia kell a minisztérium éléről – nyomatékosítja az Agerpres hírügynökség által ismertetett közlemény, hozzátéve, a román államnak kötelessége megvédeni a jogrendet, valamint az állampolgárok jogait és szabadságait, de független és hatékony főügyészség nélkül ez nem megvalósítható.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter – aki szerda este jelentette be, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész elmozdítását – rövid Facebook-bejegyzésben reagált az államfő állásfoglalására. „Nincs új a nap alatt: az elnök előbb közli, hogy nem meneszti A. Lazărt, és majd csak ezután olvassa el az igazságügyi minisztériumtól kapott jelentést” – olvasható Toader bejegyzésében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »