Johannis, Ciolos és a moldovai államfõ is részvétlátogatást tett Anna címzetes királyné ravatalánál

Klaus Johannis és Nicolae Timofti moldovai államfő is részvétlátogatást tett szerdán a sinaiai Peles-kastélyban, ahol felravatalozták a múlt héten elhunyt Anna címzetes királyné, I. Mihály exkirály felesége holttestét.

A 92 éves korában múlt héten elhunyt Bourbon Anna pármai hercegnő, 1948-ban lett I. Mihály felesége, miután az uralkodót a háború után hatalomra került kommunisták lemondatták a trónról. Annát így valójában nem koronázták meg, de a királyi ház iránt 1990 után növekvő megbecsülést tanúsító románok uralkodóként tisztelik.

A Svájcban elhunyt címzetes királyné hamvai kedden érkeztek a királyi családnak csaknem egy évtizede visszaszolgáltatott Peles kastélyba, ahol – a nyilvánosság kizárásával – a rokonok és közéleti személyiségek vehetnek búcsút tőle. A koporsót szerda este szállítják át Bukarestbe, a jelenleg szépművészeti múzeumként működő egykori királyi palotába: itt a következő két napon bárki leróhatja kegyeletét a címzetes királyné ravatalánál.

Szerda reggel Klaus Johannis államfő fejezte ki részvétét Sinaián Margit trónörökös hercegnőnek, akit a szintén súlyos beteg, 95. évében járó Mihály exkirály márciusban a “korona őrévé” nevezett ki. “Egyszerűsége és emberi melegsége, magatartásának és hűségének személyes példája a kortárs Románia jelképei közé helyezi Anna királynét” – írta az elnök a királyi kastélyban nyitott gyászkönyvbe. Később Dacian Ciolos miniszterelnök is felkeresi a Peles-kastélyt.

Kora délután Nicolae Timofti, a Moldovai Köztársaság elnöke és felesége is részvétlátogatásra érkezett Sinaiára. Moldova – Romániához hasonlóan – nemzeti gyászt hirdetett augusztus 13-ára, amikor Mihály exkirály feleségét eltemetik Curtea de Argesen, a román uralkodók hagyományos nyughelyén.

A bukaresti média úgy értékelte: a román állami vezetők személyes részvétlátogatásukkal próbálták ellensúlyozni, hogy – a köztársasági alkotmány miatt – megtagadták a királyi családtól az állami temetést. A moldovai államfő látogatása viszont inkább a volt szovjet tagköztársaságnak a Romániával közös történelmi gyökerekhez való ragaszkodását, Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését hivatott demonstrálni.

Anna királynét szombaton temetik el a Curtea de Argesen épült új ortodox székesegyházban. A királyi ház közölte: a svájci rezidenciáján leukémiával kezelt Mihály király nem lesz jelen a temetésen, mert orvosai szerint nem tudná elviselni az utazással járó fizikai és a gyászszertartással járó lelki megpróbáltatást. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »