Johannis: biztató az EU Bírósága fõtanácsnokának álláspontja a speciális ügyészséggel kapcsolatban

Biztatónak nevezte szerdai sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő, hogy Michal Bobek, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka kijelentette: az uniós joggal ellenkezik egy különleges, kizárólag a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztály létrehozása.

Klaus Johannis azt mondta: az igazságügyi törvények PSD általi módosítása ellen ő maga is ugyanazokat az érveket sorakoztatta fel, mint most az EU Bíróságának főtanácsnoka. “Ez biztató számunkra, és amint emlékezhetnek rá, néhány hete már beszéltem arról, hogy az igazságügyi törvényekről ezen az őszön újra tárgyalni kell, és ki kell őket javítani” – mondta az államfő, aki szerint csak így gyorsítható fel a korrupcióellenes harc, és így garantálható a bírák alkotmányban leszögezett függetlensége.

Hírdetés

Michal Bobek, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka úgy ítélte meg szerdán, hogy az uniós joggal ellenkezik egy különleges, kizárólag a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztály létrehozása.

Az Európai Unió Bírósága ugyanakkor leszögezi: a főtanácsnok következtetései nem kötelező érvényűek a Bíróságra nézve, azokat ajánlásokként kezeli a testület, amelyeket fontolóra vesz. Az EU Bírósága a későbbiekben hozza meg döntését ebben a kérdésben. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »