Johannis az európai vezetõkhöz címzett levelében aggódik a moldovai helyzetért

Levelet küldött a Moldovai Köztársaságban kialakult helyzettel kapcsolatban a román államfő Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének és Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének – közölte az Államelnöki Hivatal.

A levél szerint Románia – EU-tagállamként is, de úgy is, mint olyan ország, amelynek különleges, közös nyelven és kultúrán alapuló viszonya van keleti szomszédjával – aggodalommal követi a Moldovai Köztársaságban kialakult helyzetet. A Chişinăuban fennálló alkotmányos és politikai válság az ország, sőt, az egész régió stabilitását veszélyezteti, és ezt az Európai Unió tagállamai nem hagyhatják figyelmen kívül – vélekedik Klaus Johannis.

Hírdetés

A román államfő hangsúlyozza, hogy meggyőződése szerint az Európai Uniónak tartania kell magát az európai szomszédságpolitika (ESZP), valamint az EU globális stratégiája keretében tett vállalásaihoz, és válaszolnia kell a Moldovai Köztársaság állampolgárai igényeire, akiknek nagy többsége az uniós csatlakozás mellett foglalt állást, amint az a 2019 februári parlamenti választásokkor is kiderült.

Johannis kéri, hogy az EU tagállamaival együtt sürgősen találjanak az uniós normákba és értékekbe illeszkedő módot a Moldovai Köztársaságban kialakult helyzet rendezésére.

‘Románia kész támogatni ezeket az erőfeszítéseket, amelyek egybevágnak stratégiai célunkkal, amely az Európai Unió célja is egyben: támogatni a Moldovai Köztársaságot európai törekvéseiben’ – szögezi le Klaus Johannis. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »