Johannis: a költségvetést komolyan felül kell vizsgálni. Dragnea: Nem!

Johannis: a költségvetést komolyan felül kell vizsgálni. Dragnea: Nem!

Klaus Johannis államfő hétfőn kihirdette a társadalombiztosítási költségvetést, és ismét lemondásra szólította fel a kormányt, amiért továbbra sincs állami költségvetése az országnak.

Az elnök egyik nyilatkozatban fejtette ki álláspontját. Elmondta, annak ellenére, hogy a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) őt hibáztatja az állami költségvetés késéséért, ezért valójában a PSD a hibás, amely a törvényben megszabott november 15-i határidőhöz képest három hónapos késéssel terjesztette a parlament elé a büdzsét.

Az állami költségvetést Johannis a múlt héten visszaküldte a parlamentnek, amely várhatóan a héten szavaz ismét róla. Johannis arra kérte a törvényhozókat, kezeljék komolyan a felülvizsgálati kérelmét.

Johannis újfent hangoztatta, hogy az állami költségvetésben a kormány eltúlozta a bevételeket, emellett a büdzsé a “pártok és a politikai klientúra” gyarapodását és nem az állampolgárok jólétét szolgálja – véli az elnök.

Ugyanakkor bejelentette: kihirdette a társadalombiztosítási költségvetést azért, hogy a nyugdíjasok minden juttatást idejében megkaphassanak. Johannis elmondta, hogy a költségvetésben a nyugdíjakra fordítandó összegből jelenleg nincs fedezve 1,4 milliárd lej, és felszólította a kormányt és a parlamentet, biztosítsák maradéktalanul ezt a pénzt.

Johannis elmondta, hogy a PSD kudarcot vallott kormányzásával, hiszen nem az ország, hanem saját érdekeit tartja szem előtt, ezért ismét lemondásra szólította fel a kabinetet.

Hírdetés

Az ellenzék által támogatott jobbközép Klaus Johannis és a szociálliberális kormány között hónapok óta éles konfliktus van.

Dragnea replikája

A költségvetést alaposan kidolgoztuk, nem módosítgathatjuk egyetlen ember szeszélye miatt, aki “történetesen Románia elnöke” – nyilatkozta Liviu Dragnea, a PSD elnöke az alakulat állandó bizottságának hétfői ülését követően.

“A költségvetést alaposan kidolgoztuk, nem módosítgathatjuk egyetlen ember szeszélye miatt, aki történetesen Románia elnöke” – mondta Dragnea, amikor újságírók arról kérdezték, hogy fogják-e módosítani a költségvetés törvényét, amit Klaus Johannis államfő újbóli megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

Dragnea azt mondta: “felelősséggel” vette tudomásul a Pénzügyi Felügyelet figyelmeztetését, miszerint a költségvetés hiányának a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya elérheti a 3,5%-ot, Hozzátette: a Pénzügyi Felügyelet eddig is “olyanokat mondott, hogy történni fog, ami nem történt meg”.

“A valóság az, hogy az történt, amit mi a kormányprogramban és a költségvetésben megterveztünk” – szögezte le Dragnea. (mti/agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »