Jogi lépéseket tesznek Népszabadság dolgozói

A Mediaworks vezetősége betegségre hivatkozva lemondta a Népszabadságról szóló hétfői tárgyalásokat – közölte a felfüggesztett lap szerkesztősége. Az újságírók 1 eurós vásárlási ajánlatot tettek a lapra, ami álláspontjuk szerint igen méltányos, hiszen 5 milliárd forint adósságról beszélt a kiadó. Egy nyilvánosságra hozott dokumentum szerint azonban a Népszabadságon MKB-s jelzálogjog van bejegyezve, azaz a bank hozzájárulása nélkül nem lehet eladni a lapot. A Népszabadság dolgozói kedden jogi lépéseket kezdeményeznek a kiadó Mediaworks ellen.

“A Népszabadság szerkesztősége a folyamatos jogsértések miatt holnap jogi lépéseket tesz a kiadóval szemben. Dolgozunk azokon a történeteken, amelyeket mindannyian vártok” – közölték a lap újságírói által működtetett Facebook-oldalon.

Mint ahogyan azt megírtuk, a Mediaworks vezetősége betegségre hivatkozva lemondta a Népszabadságról szóló hétfői tárgyalásokat. Az újságírók 1 eurós vásárlási ajánlatot tettek a lapra, ami álláspontjuk szerint igen méltányos, hiszen 5 milliárd forint adósságról beszélt a kiadó. Egy nyilvánosságra hozott dokumentum szerint azonban a Népszabadságon MKB-s jelzálogjog van bejegyezve, azaz a bank hozzájárulása nélkül nem lehet eladni a lapot. Az újságírók erre az ajánlatra várják választ, mint ahogyan azt is szeretnék elérni, hogy legalább a személyes holmijukért bemehessenek az irodába. A nap folyamán több alkalommal is megpróbáltak a bejutással, azonban nem sikerült nekik. 

A Mediaworks korábbi közleményében azt írta, hogy nyitottak a megállapodásra, amelyben a napilap esetleges értékesítését is rögzíthetik. Mint hangsúlyozzák, a szerkesztőség függetlenségének további fenntartása alapvető cél, míg a tulajdonos elsősorban a termékek pénzügyi szempontú vizsgálatára koncentrál. A felek megegyeztek abban, hogy hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ülnek – olvasható a kiadó közleményében.

A felfüggesztett újság szerkesztőségéhez egyébként olyan információk jutottak el, miszerint az előfizetőket hétfőn levélben tájékoztatták az újság megszűnéséről.

A felfüggesztés

A kiadó Mediaworks szombat reggel felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását, este ezrek tüntettek a Kossuth téren, hogy a beavatkozás ellen tiltakozzanak. Murányi András lapunk megkeresésére elmondta: a célja, hogy egyben tartsa a szerkesztőséget. 

A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

A Népszabadság szerkesztősége vasárnap felajánlásokat is tett, de a tulajdonos írásbeli megállapodást akart, így nem tudtak megegyezni a hétfői folytatásról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »