Jogi lépéseket tesznek a Népszabadság dolgozói

A Mediaworks vezetősége betegségre hivatkozva lemondta a Népszabadságról szóló hétfői tárgyalásokat – közölte a felfüggesztett lap szerkesztősége. Az újságírók 1 eurós vásárlási ajánlatot tettek a lapra, ami álláspontjuk szerint igen méltányos, hiszen ötmilliárd forintos adósságról beszélt a kiadó. Egy nyilvánosságra hozott dokumentum szerint azonban a Népszabadságon MKB-s jelzálogjog van bejegyezve, azaz a bank hozzájárulása nélkül nem lehet eladni a lapot. A Népszabadság dolgozói kedden jogi lépéseket kezdeményeznek a kiadó Mediaworks ellen.

„A Népszabadság szerkesztősége a folyamatos jogsértések miatt holnap jogi lépéseket tesz a kiadóval szemben. Dolgozunk azokon a történeteken, amelyeket mindannyian vártok” – közölték a lap újságírói által működtetett Facebook-oldalon.

Mint ahogyan azt megírtuk, a Mediaworks vezetősége betegségre hivatkozva lemondta a Népszabadságról szóló hétfői tárgyalásokat. Az újságírók 1 eurós vásárlási ajánlatot tettek a lapra, ami álláspontjuk szerint igen méltányos, hiszen ötmilliárd forintos adósságról beszélt a kiadó. Egy nyilvánosságra hozott dokumentum szerint azonban a Népszabadságon MKB-s jelzálogjog van bejegyezve, azaz a bank hozzájárulása nélkül nem lehet eladni a lapot. Az újságírók erre az ajánlatra várják választ, mint ahogyan azt is szeretnék elérni, hogy legalább a személyes holmijukért bemehessenek az irodába. A nap folyamán több alkalommal is próbálkoztak a bejutással, azonban sikertelenül. 

A Mediaworks korábbi közleményében azt írta, hogy nyitottak a megállapodásra, amelyben a napilap esetleges értékesítését is rögzíthetik. Mint hangsúlyozzák, a szerkesztőség függetlenségének további fenntartása alapvető cél, míg a tulajdonos elsősorban a termékek pénzügyi szempontú vizsgálatára koncentrál. A felek megegyeztek abban, hogy hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ülnek – olvasható a kiadó közleményében.

A felfüggesztett újság szerkesztőségéhez egyébként olyan információk jutottak el, miszerint az előfizetőket hétfőn levélben tájékoztatták az újság megszűnéséről.

A felfüggesztés

A kiadó Mediaworks szombat reggel felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását, este ezrek tüntettek a Kossuth téren, hogy a beavatkozás ellen tiltakozzanak. Murányi András lapunk megkeresésére elmondta: a célja, hogy egyben tartsa a szerkesztőséget. 

A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így 2007 óta több mint ötmilliárd forintos veszteséget termelt, és az idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

A Népszabadság szerkesztősége vasárnap felajánlásokat is tett, de a tulajdonos írásbeli megállapodást akart, így nem tudtak megegyezni a hétfői folytatásról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »