Jogerősen felmentették a szoborfejrugdosó Dopemant

Jogerősen felmentették a szoborfejrugdosó Dopemant

A törvényszék helybenhagyta Dopeman elsőfokú ítéletét, mely szerint a rapper nem volt garázda, amikor egy demonstráción a hungarocell Orbán-szobor fejébe belerúgott.

Nem követett el garázdaságot a Dopeman néven ismert rapper, Pityinger László, amikor 2013 szeptemberében egy kormányellenes tüntetésen Orbán Viktor hungarocell „szobrának” ledöntése után a figura fejét elrúgta – ezt immár jogerősen mondta ki a bíróság csütörtök reggel.

Az ügyészség garázdasággal vádolta a józsefvárosi előadóművészt, a vádhatóság megítélése szerint a fenti tett kihívóan közösségellenes, erőszakos cselekmény volt, ami alkalmas volt a közösség megbotránkoztatására. Büntetés gyanánt az ügyész közérdekű munka kiszabását indítványozta.

Mi a közösség?

A vádlott magát a cselekményt kezdettől elismerte, a vádirati minősítést azonban a védelem minden elemében vitatta. Mint elhangzott, közösség alatt jelen esetben a demonstráció résztvevőit kell figyelembe venni, akik megbotránkozását értelemszerűen nem válthatták ki a történtek. Hibás meglátásnak tartaná az ügyvéd, Hüttl Tivadar, ha a bíróság arra jutott volna, hogy a jelen nem lévő, az eseményekkel csak a média szűrőjén keresztül érintkezők érzékenységét is figyelembe kell venni ilyen esetben.

A Társaság a Szabadságjogokért jogásza azt is megkérdőjelezte, hogy a rúgás erőszakos illetve kihívóan közösségellenes lett volna. Szerinte a szobor rendeltetése az volt, hogy az Orbán-rendszerrel szembeni véleménykifejezés kelléke legyen. Hozzátette, a véleménynyilvánítás attól még nem lesz bűncselekmény, hogy egyesek számára sokkoló. Hüttl az első fok felmentő ítéletének helybenhagyását kérte.

Dopeman az utolsó szó jogán nem kívánt beszélni.

Nem minden bűncselekmény, ami ízléstelen

A Fővárosi Törvényszék maradéktalanul egyetértett a korábbi határozattal, így azt változatlanul hagyva jogerőre emelte. Csekéné Szegedi Mónika tanácsvezető bíró a szóbeli indoklásban úgy fogalmazott, Pityinger magatartásának ízlésessége megkérdőjelezhető, ugyanakkor a nonverbális véleménykifejezésnek e formája nem üldözendő büntetőjogi eszközökkel. Olyan elvont érték, mint a köznyugalom, csak nagyon szűk körben korlátozhatja a szólásszabadságot – magyarázta.

Az indoklás kitért rá, a becsületsértés megvalósulását a bíróság nem vizsgálta, az ugyanis magánvádas bűncselekmény, Orbán Viktor pedig nem élt a magánindítvány lehetőségével.

Dopeman a tárgyalóteremből kilépve a sajtó képviselőinek úgy értékelte az eljárást, hogy az igazság győzött ugyan, de szomorúnak tartja, hogy a véleménye ilyetén bemutatása miatt bíróságra kellett járnia. Fontos tanulságnak érzi, hogy mindenkinek együtt kell tudnia élni mások másfajta véleményével.

Sajnálja, hogy a miniszterelnök nem vett részt az eljárásban, mint mondta, szívesen elbeszélgetett volna vele az ország dolgairól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »