Jogerős: a magyar államnak el kell ismernie a külföldön kötött buziházasságokat – egyelőre még "csak" élettársi kapcsolatként

Szerdai döntésével a Fővárosi Törvényszék jogerősen is kimondta: bejegyzett élettársi kapcsolatként a magyar közigazgatásnak el kell ismernie az azonos nemű párok külföldön kötött "házasságát". A Mérce értesülései szerint a bíróság ezzel helyben hagyta a tavaly áprilisi elsőfokú ítéletet és annak indoklását is.

Egy amerikai-magyar leszbikus pár azért kezdett perelni, mert a budapesti kormányhivatal visszautasította a Belgiumban kötött "házasságuk" anyakönyvezését.

A magyar jogrendben ugyan nem létezik a homokos "házasság" intézménye, de 2009 óta létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat, amely a házassághoz hasonló jogosultságokat garantál a partnerek számára. A magyar hatóságok ezidáig azonban még bejegyzett élettársi kapcsolatként sem voltak hajlandók elismerni ezeket a külföldön kötött "házasságokat".

Hírdetés

Ez azzal jár, hogy így a "házastársak" nem részesülhetnek a jogintézmény által nyújtott jogosultságokban, a pert indító pár esetében például az amerikai fél nem kaphatna családtagként tartózkodási engedélyt Magyarországon. De a hatóságok eddigi gyakorlatának van egy még érdekesebb hatása is: mivel az amerikai fél származási országában házasnak minősül, ezért nálunk a pár már nem is kérvényezhetné, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot kössön.

Az első fokú bíróság szerint – és ezt a jogerős döntés is helyben hagyta – a külföldön azonos neműek között kötött "házasságot" itthon a tartalmilag legközelebb álló jogintézményként, bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni. Ennek megtagadása sértené az érintettek alapvető jogait, mivel a magyar jog megtagadná a tartós együttélésük jogi elismerését.

A törvényszék szerdai döntésével felülírta az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását is. Ezentúl a magyar államnak nem áll majd módjában visszautasítani a külföldön kötött homokos "házasságok" hazai elismerését.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »