Jog és kötelesség?

Nemrég felvetettem a kérdést, hogy vajon a szlovákiai magyarok miért is fizetnek ugyanakkora koncessziós díjat a közszolgálati televízió fenntartásáért, mint a szlovákok?

 

Vannak-e felmérések (valószínűleg vannak) arról, hogy a közel félmillió dél-szlovákiai magyarból hányan nézik a szlovák 1-es és 2-es csatornát, és hányan a magyarországi (akár ottani közszolgálati) adókat? Mert ha már egyenrangúak vagyunk a koncessziós díj (egyfajta adónem) fizetésében, akkor számarányunknak megfelelő mennyiségű magyar nyelvű adásra is jogunk lenne.

 

A két szlovák közszolgálati adó 24 órás adása összesen 2880 percet tesz ki. Az ország lakosságának 8,5%-át alkotjuk mi, magyarok, tehát ennek a 8,5%-a 244,8 perc, vagyis 4 óra és 8 perc.

 

Napi négy óra magyar nyelvű tévéadásra lenne jogunk! A feltételes mód onnan ered, hogy csak lenne, merthogy nincs.

 

(..) A sugárzásról és műsorszórásról szóló törvény (..) például előírja, hogy a szolgáltató a törvényi kötelessége bebiztosítani a multimodális hozzáférést úgy, hogy minden digitálisan sugárzott televíziós program legkevesebb 50%-át feliratozza a halláskárosult személyek számára, 3%-át jelbeszéddel tolmácsolja a siketnémák, 20%-át hangos kommentálással látja el a vakok és gyengénlátók számára.

(..)

Mondanom sem kell, jólesően nyugtázhatjuk, hogy a vakok, siketek, nagyothallók – tehát hátránnyal élő embertársaink – tájékoztatáshoz való jogait ennyire komolyan veszi a szlovák törvénykezés. Nem tudom, hány százalékát alkotják ők az ország összlakosságának. Annyit azonban valamennyien tudunk, hogy a 8,5 százalékot kitevő magyar nemzeti kisebbség jogait a törvény egyetlen betűvel sem említi!

 

(..) Miközben a vonatkozó nemzetközi egyezmények – meg a hatályos szlovák alkotmány – alapján az anyanyelven való tájékoztatás és tájékozódás joga mindenkit megillet. Ebből pedig semmi más nem következik, csak az a puszta tény, hogy ez a törvény rossz, mert hiányos, de leginkább diszkriminatív. Ideje megváltoztatni, kedves törvényhozók!

 

Őry Péter: Jog és kötelesség? (forrás: Facebook)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »