Joe Biden: A NATO több tucat légvédelmi rendszert küld Ukrajnába

Joe Biden: A NATO több tucat légvédelmi rendszert küld Ukrajnába

Az Egyesült Államok és több más NATO-ország az elkövetkező hónapokban több tucat légvédelmi rendszert küld Ukrajnába, köztük legalább négy Patriotot – jelentette be Joe Biden amerikai elnök kedden a NATO-csúcstalálkozó megnyitóján Washingtonban.

„Ma történelmi ajándékot jelentek be Ukrajna légvédelmének.” – mondta az amerikai elnök, hozzátéve: Az Egyesült Államok, Németország, Hollandia, Románia és Olaszország további öt stratégiai légvédelmi rendszert biztosít Ukrajnának. Ezen felül az Egyesült Államok és további NATO-országok több tucat más taktikai légvédelmi rendszert is biztosítanak Ukrajnának több száz lőszerrel együtt.

Hírdetés

Biden a továbbiakban azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akar mást, mint „letörölni Ukrajnát a világ térképéről”. „Mégis tudjuk, hogy Putyin nem áll meg Ukrajnánál (…) De Ukrajna meg tudja és meg is fogja állítani Putyint” – tette hozzá.

A kiadott közlemény szerint Németország és Románia további Patriot-akkumulátorokat küld Ukrajnába, Hollandia és más országok pedig alkatrészeket biztosítanak egy további Patriot-akkumulátor létrehozásához. Olaszország a maga részéről SAMP-T légvédelmi rendszert biztosít Kijevnek. Kanada, Norvégia, Spanyolország és az Egyesült Királyság pedig NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS és Cheetah rendszereket szállít Kijevnek. Más NATO-országok viszont vállalták, hogy lőszert szállítanak ezekhez a rendszerekhez.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »