Jócskán megemelkednek a fővárosi taxis tarifák május 9-étől – a nap hírei

Jócskán megemelkednek a fővárosi taxis tarifák május 9-étől – a nap hírei

Száztizenöt új villamos mozdonyt vesz a MÁV-Start. Elfogták a New York-i metró egyik szerelvényében elkövetett lövöldözés gyanúsítottját.

Harmincöt százalékkal emelkednek május 9-étől Budapesten a taxis tarifák – döntött a Fővárosi Közgyűlés. A módosításról múlt héten született megállapodás a taxis szervezetekkel. Az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő. A taxirendelet módosítását egyhangúlag fogadta el a testület. Az elfogadott javaslatban azt írták, hogy az emelést a legutóbbi díjmegállapítások óta bekövetkezett, eddig is jelentős üzemanyagár-emelkedés, valamint a megnövekedett infláció és a minimálbér emelkedése együttesen indokolja.

Az ukrajnai menekülteket támogató intézkedésekről döntött a Fővárosi Közgyűlés. A rendkívüli ülésen a testület a szervezeti és működési szabályzatot és a költségvetési rendeletet is módosította. Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztése elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés elítélte az Ukrajnában zajló háborút kirobbantó orosz agressziót és támogatásáról biztosította Beregszászt, Budapest testvérvárosát. A javaslatot egyhangúlag fogadták el a képviselők. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, eddig több ezer menekültet szállásoltak el, és több mint ötvenezer adag ételt osztottak szét.

Az egy éve elhunyt Törőcsik Mariról, a Nemzet Színészéről nevezik el a XI. kerületi Feneketlen-tó melletti parkot – döntött a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők az ülésen döntöttek arról, hogy mintegy 70 épületet, épületegyüttest helyeznek fővárosi helyi védelem alá. Emellett Budapest 2025-ig szóló köztéri művészeti koncepcióját a testület 17 igennel, 9 nem szavazat ellenében és egy tartózkodás mellett fogadta el. Több kormánypárti polgármester az előterjesztés visszavonását kezdeményezte, mert szerintük az önkormányzati jogokat vonna el a kerületektől. A közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy pályázatot ír ki a hajléktalanok és szenvedélybetegek lakhatásának támogatására.

Lezárult a MÁV-Start 115 új villamos mozdony beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárása. Az előzetes becsült értéknél olcsóbb ajánlattal a Siemens Mobility Kft. és a Siemens Mobility Austria GmbH közösen nyerte a tendert – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a keretszerződés budapesti aláírásakor elmondta, hogy a 200 kilométer/órás sebességre is alkalmas mozdonyokat az IC szolgáltatás megújítására és az IC+ szolgáltatás bővítésére használják majd fel. Az első mozdonyok pedig 2024-ben állhatnak forgalomba. A gyártás 250 embernek biztosít munkát a vasúttársaságnál, és még többnek közvetve.

Hírdetés

Április 20-án, vagyis jövő szerdán kezdődik és május 20-ig tart az óvodai beiratkozás – közölte az Oktatási Hivatal. A jövő héten az általános iskolai beiratkozás is elkezdődik. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik évét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek kell kérelmeznie. A hivatal levélben hívta fel az érintettek figyelmét a határidőkre és a tudnivalókra. Az általános iskolai beiratkozást ijövő héten, április 21-én és 22-én tartják.

Csütörtökön ismét szaharai por érkezik Magyarország térségébe, amely a pénteki szórványos záporokkal együtt sáros esőt okozhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: ez most nem lesz annyira tömény, mint a múltkori, de pénteken a záporok után lehetnek nyomai a tereptárgyakon, autókon. A meteorológiai szolgálat a Facebook-bejegyzésében kitért arra is, hogy a szaharai por egy teljesen átlagos jelenség.

További 500 millió euróval, összesen 1,5 milliárd euróra egészítette ki az Ukrajnának nyújtott támogatását az Európai Unió Tanácsa. A finanszírozás a katonai felszerelések szállítását segíti. Az intézkedésekkel olyan felszerelések és eszközök – köztük egyéni védőeszközök, elsősegély nyújtására alkalmas készletek, üzemanyag, valamint katonai felszerelések – biztosítását finanszírozzák, amelyek halálos fenyegetéssel szemben nyújthatnak védelmet. A támogatási intézkedések érvényességének időtartama 24 hónap.

Csütörtöktől tilos az orosz vas- és acéláruk nagy-britanniai importja. A londoni külügyminisztérium bejelentette azt is, hogy az ukrán szeparatista térségek vezető személyiségei és kétszáznál több támogatójuk ellen új szankciókat léptetett életbe. Az új büntetőintézkedések 206 embert érintenek. Köztük van Szergej Kozlov és Alekszandr Anancsenko, akik a brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két délkelet-ukrajnai szakadár luhanszki és donyecki területeinek vezetői.

Elfogták a New York-i metró egyik szerelvényében elkövetett lövöldözés gyanúsítottját. A legutóbbi jelentések szerint 23 ember sérült meg. A tájékoztatás szerint a 62 éves feltételezett támadót Manhattanben vették őrizetbe. Kedden egy fegyveres férfi füstbombákat dobott el egy metrókocsiban, majd automata fegyveréből tüzet nyitott az utasokra, akik közül tízen lőtt sebet ejtett. Az amerikai hatóságok közlése szerint vizsgálják a férfi közösségi médiára feltett videóit, amelyekben arra panaszkodik, hogy az Egyesült Államok rasszista, erőszakos hely.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »