Jobbik: Szávay meghajolt Vona akarata előtt

Nem indul újra a Jobbik tisztújító kongresszusán az alelnöki posztért Szávay István, akinek újrázását ellenzi Vona Gábor, az alakulat elnöke.

A magyarországi ellenzéki párt keddi közleménye szerint a képviselő szerint azt, hogy Vona Gábor pártelnök helyesen döntött-e, amikor ezt „a párt nyilvánosságát kétségkívül megosztó és a közbeszédet tematizáló” döntést meghozta, nem most, hanem 2018-ban kell megvitatni.

„A párt alapszabálya szerint az elnöknek minden joga megvan ahhoz, hogy vétóval éljen. Vona Gábor ezzel egyszemélyi felelősséget vállal a párt 2018-as választási győzelméért” – idézte az MTI a közleményt.

A Jobbik arra is kitért, hogy Szávay István egyedül hozta meg döntését, támogatóit pedig ennek elfogadására kéri. Hozzátették: a képviselő a párt nemzetpolitikai kabinetvezetőjeként a Jobbik külhoni magyarokkal kapcsolatos politikájáért a jövőben is felelős lesz.

Vona Gábor a múlt héten jelentette be, hogy a jelenlegi alelnökök közül Novák Előd, Apáti István és Szávay István újrázását – elnöki jogkörével élve – nem támogatja a másfél hónap múlva esedékes tisztújításon. Indokolása szerint vannak jobban náluk, például olyan polgármesterek, akik már nyertek és a mindennapokban is kormányoznak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »