Jobbik: Hozzák nyilvánosságra a multikkal kötött paktumokat!

Jobbik: Hozzák nyilvánosságra a multikkal kötött paktumokat!

A multinacionális vállalatokkal kötött stratégiai megállapodások nyilvánosságra hozatalát követeli a Jobbik. Szerintük a szerződések sokszor indokolatlan kedvezményeket tartalmaznak. A Civitas Intézet által szervezett fórumon az is elhangzott: a túltámogatott multik egyes ágazatokban egyre inkább kiszorítják a kis és közepes magyar vállalkozásokat.

„Az erős Magyarország céljának jegyében rengeteg pénzt költünk a családok támogatására. Adódik a kérdés, hogy honnan van ez a pénz? Az igazság úgy áll, Tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy ezt a pénzt a multiktól vesszük el” – magyarázta tavaly Tusnádfürdőn a miniszterelnök.

A számok azonban mást mutatnak

„Az elmúlt 10 évet, ha megnézzük, az elmúlt 5 évben, sokkal többet költöttek a multik támogatására, mint az azt megelőző 5 évben. 2010-től 40 százalékkal nőtt a multikra fordított támogatottság” – ezt már a Civitas Intézet vezérigazgatója, Vértesy László nyilatkozta, aki szerint nem az a gond, hogy a kormány támogatja a nagy cégeket, hiszen azok is jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményéhez. Inkább az a probléma, hogy a túltámogatott nagyvállalatok kiszorítják a kis- és középvállalatokat.

„Olyan erős kedvezményeket kapnak, mint például, több évnyi munkabért kifizetnek nekik előre. Most volt egy rekord, hogy egy nemzetközi üdítőipari cég, több mint 7 évre megkapta előre a munkavállalók bérét, amivel nem tudnak versenyezni a kis- és középvállalatok” – tette hozzá Vértesy.

Hírdetés

A DK szerint ráadásul átláthatatlan is a multik támogatása, a jelenlegi rendszert össze kellene hangolni az uniós szabályozással.

„Hiszünk az európai piacban, és hiszünk abban is, hogy az emberek és tőkék szabad áramlásához az is hozzátartozik, hogy egy összehangolt versenysegítő európai és nemzeti. Itt most a nemzetit másképp értem, mint azt ma a kormánypolitika érti. Szabályozást kell megvalósítani” – mondta a párt gazdaságpolitikai kabinet titkára, Penz András.

A Jobbik szerint a tisztánlátás érdekében először a kormány és a multik között kötetett, részben titkos és indokolatlan kedvezményeket is tartalmazó stratégiai megállapodásokat kellene nyilvánosságra hozni.

„Mind azt a 47-et, amely nyilvánosan került a Fidesz-KDNP keze alól az asztalra, és mindazok titkosnak szánt fejezeteit, hiszen azt látom, hogy az általam nem tisztelt Bajnai – Gyurcsány gazdaságpolitika támogatási volumenét meghaladó módon támogatja az utóbbi két Orbán-kormány” – mondta Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke.

Ráadásul a nagyvállalatok sokszor nem is teljesítették a kormány munkahelyteremtő törekvéseit. A Hír TV Célpont című műsorának oknyomozó riportja feltárta: az első 50 partner multi közül 17-nél jelentősen csökkent az alkalmazottak száma.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »