Jobb a helyzet Palmüránál, mint várták

Jobb a helyzet Palmüránál, mint várták

Kisebb pusztítást okozott az Iszlám Állam Palmürában, mint amire a régészek számítottak. Az ókori romok nyolcvan százaléka megmaradt. A szír kormányerők folytatják az oroszok támogatásával a muszlim terrorszervezet visszaszorítását.

Palmürát orosz segítséggel foglalták vissza a szír kormányerők az Iszlám Államtól. Szakértők korábban attól tartottak, hogy az ókori romokat a dzsihadisták megsemmisítették. A drónfelvételeken azonban látszik, hogy a helyzet jobb a vártnál: a BBC szerint az épületmaradványok túlnyomó többsége érintetlen maradt. Szír régészek azt ígérik, hogy a megrongált romokat öt éven belül helyreállítják. „A legrosszabbra számítottunk a felszabadítási harcok miatt, de a rémálom mostanra véget ért. Palmüra összességében jó állapotban van”  – mondta a szír régészeti hivatal vezetője, Mamun Abdulkarim.

A kormányerők hozzákezdtek a város aknamentesítéséhez, és közben folytatják a muszlim terrorszervezet visszaszorítását. Palmürától keletre és nyugatra is támadják az Iszlám Államot orosz légi támogatással. „Bizakodásra ad okot, hogy a szíriai kormányerők visszaszorították vagy megverték az Iszlám Államot Palmüránál, és most már képesek megvédeni az ott lévő kulturális örökséget. És bizakodásra ad okot az a bejelentés is, hogy próbálják majd helyreállítani a károkat” – fogalmazott az ENSZ főtitkára, Pan Gimun.

Palmüra visszafoglalása komoly vereség az Iszlám Államnak, de a terrorszervezet még így is jelentős területeket tart megszállva Szíriában és Irakban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »