Jó vicc: következetességről beszél a néhány hónapja még migránssimogató osztrák kancellár

Legfeljebb négyszázezer "menekültet" kellene befogadnia Németországnak Werner Faymann osztrák kancellár szerint, aki erről egy vasárnapi lapinterjúban beszélt.

A kancellár a Kurier című osztrák lapnak adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy amíg Németország nem "fogalmaz világosan", addig a "menekültek" továbbra is azt fogják gondolni, hogy nekiindulhatnak Európának. "Emberek millió mérlegelik ezt jelenleg" – jelentette ki a kancellár. Ha Európa osztrák mintára határozná meg a beengedhető "menekültek" számát, akkor kétmillió migránst tudna elhelyezni – vélte Faymann.

Az osztrák intézkedés szerint idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, naponta legfeljebb 3200 betolakodó léphet be az országba, és az osztrák hatóságokhoz naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet nyújthatnak be.

Az osztrák kormány döntését Németország és az EU is bírálta. A néhány hónapja még migránssimogató Faymann kijelentette, hogy a kritikák ellenére Ausztria következetes marad, és kitart a határozata mellett. "Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mi történhet júliusban vagy augusztusban, amikor az unió külső határa továbbra sem működik, és az embereket ugyanúgy átengedik" – jelentette ki a kancellár.

Faymann szerint amikor Ausztria szeptemberben megnyitotta a határait, az "rövid ideig tartó szükségmegoldás" volt csupán. "Már rögtön a kezdetekkor mondtam, hogy vissza kell térni a normális állapotokhoz, csökkenteni kell a menekültek számát, és közös európai megoldásra van szükség" – jelentette ki. Számos uniós tagállam arra hagyatkozott, hogy Németország, Ausztria és Svédország befogadja a menekülteket – mondta Faymann, hozzátéve: azonban kiderült, hogy az uniós megoldás nem elegendő, és teljes mértékben hiányzik az országok szolidaritása is.

A kancellár szerint felelőtlenség lenne, ha ő továbbra is az uniós megoldásra várna. Úgy vélte: döntésével nem okozott senkinek sem kárt, csupán az ország érdekeit követi. "Kormányfőként ez a feladatom" – jelentette ki.

Hans Peter Doskozil védelmi miniszter az Österreich című napilap vasárnapi számának adott interjúban úgy vélte, hogy az uniós elosztásban nem kellene részt vennie Ausztriának, hiszen már eddig a feladatok "oroszlánrészét" teljesítette. Szerinte ha Ausztria Görögországból fogadna be "menekülteket", akkor annak "rossz üzenete lenne". A nyilatkozatban aláhúzta: a "menekültek" hiánytalan regisztrációjára van szükség, és be kell szüntetni a migránsok átengedését.

Az osztrák belügyminisztérium vasárnapi bejelentése szerint Ausztria 20 tonna segélyszállítmányt küld Görögországba a betolakodók megsegítésére. A Vöröskereszt bécsi raktárában jelenleg mintegy 600 összecsukható matracos ágy, 70 hálózsákos kempingágy, 800 tisztálkodó csomag és 1500 szivacsmatrac gyűlt össze, ezeket a következő héten szállítják a sáskajárás sújtotta görög területekre.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »