Jó vicc: a munkára hajlandó "menekültek" integrációjára készül az egykori Németország – túljelentkezéstől nem kell tartaniuk

Németországban "csak" a német nyelv elsajátítására és a munkára hajlandó betolakodók kaphatnának határozatlan idejű tartózkodási engedélyt a szövetségi belügyminisztérium új elképzelése szerint. Túljelentkezéstől nyilván nem kell tartaniuk, de azért mégis vicc, hogy ezt szigorításként akarják eladni.

A tárca a munkaügyi minisztériummal együtt legkésőbb májusban a kormány elé terjeszt egy törvényjavaslatot a "menekültek" "társadalmi integrációjáról", amelynek az az alapelve, hogy csak a beilleszkedésre törekvő "menekültek" maradhatnak tartósan az országban – mondta Thomas de Maiziere belügyminiszter az ARD országos közszolgálati televíziónak.

A miniszter a hétvégén sugárzott interjúban azzal keménykedett, hogy aki nem fogadja el a felajánlott munkát, vagy nem hajlandó megtanulni németül, elesik a letelepedés lehetőségétől, amely a jelenlegi szabályozás szerint három évi tartózkodás után szinte automatikusan jár.

A két tárca terve szerint a betolakodókat lakhely-változtatási tilalom alá is vonják majd. A javasolt szabály értelmében az új európaiak nem költözhetnek el kijelölt lakhelyükről, amíg nem tudják eltartani magukat. A probléma az elképzeléssel csupán annyi, hogy egyrészt nem akarnak elköltözni saját közegükből, másrészt soha nem is lesznek képesek eltartani saját magukat.

A "röghöz kötés" célja a sűrűn lakott térségek "gettósodásának" elkerülése, vagyis annak megakadályozása, hogy nemzetiségi zárványok alakuljanak ki a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben – mondta Thomas de Maiziere (értsd: a német vidéket is el kell zülleszteni – a szerk.).

Az áljobboldali CDU politikusa hangsúlyozta: az Európai Unió Bírósága a közelmúltban egy ítéletben kimondta, hogy a lakhelykorlátozás összefér az uniós menekültügyi szabályokkal.

A mostani szabályozás színleg történő szigorítását jelentő javaslatot a CDU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) több politikusa a támogatásáról biztosította, az országos szakszervezeti szövetség (DGB) viszont bírálta. Álláspontja szerint a "beilleszkedést" nem erőltetni kellene újabb szankciókkal, hanem inkább ösztönözni a "menekültek" igényeire szabott nyelvtanulási és képzési, átképzési programokkal és az integrációért a legtöbbet dolgozó intézmények, az önkormányzatok pénzügyi támogatásával.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »