Jó vételi lehetőségek a Gazpromban

Jó vételi lehetőségek a Gazpromban

Az orosz üzletembereket és ipari vállalatokat érintő, kemény amerikai szankciók miatt megrendült az Oroszországgal szembeni befektetői bizalom. Ennek hatására a nagyobb orosz tőzsdei vállalatokat lekövető RTS Index 4 százalékot esett a múlt hét során, a rubel pedig több mint 5,5 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben. Csütörtök óta már enyhült a szembenállás a két fél között, ennek hatására az orosz részvénypiac is korrigált, a Gazprom azonban továbbra is kifejezetten alacsony értékeltségen forog. A cég részvényeinek elsődleges kereskedési helyszíne a moszkvai tőzsde, ám a könnyebb elérhetőség érdekében bevezették a londoni börzére is, ahol dollárban történik az elszámolás.

Az orosz olaj- és gázipari céget hazájában a négy legnagyobb kitermelő között tartják számon, emellett az egyetlen cseppfolyósföldgáz-exportőr is az országban.

Oroszországban a gázkészletek 72 százaléka fölött rendelkezik, ez világviszonylatban 17 százalékos részesedés, vagyis stabil, szinte monopolisztikus a helyzete a gázpiacon. A múlt héten több stratégiai szerződést kötött indiai és európai partnereivel, tovább erősítve ezzel piaci pozícióját.

A vállalat bevétele az elmúlt üzleti évben meghaladta a 103 millió dollárt, az adózás utáni nyeresége pedig a 15 millió dollárt. Ez utóbbi egy részvényre vetítve 1,35 dollár, ami mintegy 30 százaléka a részvényárfolyamnak.

Csütörtökön az osztalék mértékéről is döntött a vállalat közgyűlése: a tulajdonosoknak minden részvényük után 26 cent osztalékot fizetnek, ez 5,8 százalékos éves osztalékhozam. A részvény értékeltsége kimondottan kedvező a szektortársakhoz képest, a diszkont mértékét az orosz állami befolyás magyarázza.

A 4,6 dolláros árfolyamon jó vételi lehetőséget látok a Gazpromban: véleményem szerint a politikai kockázat kiárazódása és a magas osztalékhozam 5 dollár fölé emelheti a részvény árfolyamát, azonban érdemes megfontolni a veszteségvágó stop eladási megbízás beállítását 4,35 dollárra.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »