Jó tanácsok a pirotechnikai eszközök okozta sérülések elkerülése érdekében

Jó tanácsok a pirotechnikai eszközök okozta sérülések elkerülése érdekében

Nyitókép: Simay Dóra

A szilveszteri ünnepségek során a mentősöket jóval többször riasztják, mint az átlagos napokon. A leggyakoribb problémák közé tartoznak a különféle sérülések – főként fejsérülések –, gyomorproblémák és égési sérülések, melyek legtöbbször a pirotechnikai eszközök használatával állnak összefüggésben. A mentősök most néhány jó tanácsot adnak a biztonság betartásához és az elsősegélynyújtáshoz.

Amennyiben tűz keletkezik, akkor a legfontosabb lépés az, hogy a sérültet biztonságba helyezzük.

– magyarázta Miroslav Nagy, a Falck Akademy főinstruktora.

Annak ellenére, hogy a szilveszteri pirotechnikai eszközöket szórakoztatónak titulálják, Nagy szerint ügyelni kell arra, hogy megfontoltan bánjunk ezekkel az eszközökkel.

Hírdetés

– mondta Nagy.

A veszélyfokozat és a korhatár szerint a pirotechnikai eszközöket négy alapkategóriába lehet sorolni. Az F1-es kategóriába tartoznak azok a pirotechnikai eszközök, melyek a legkevésbé veszélyesek és elhanyagolható a zajszintjük. Ezeket a típusú eszközöket a 15 évnél fiatalabb személyek is használhatják, de csak és kizárólag szülői felügyelettel.

Nagy elmondása szerint az F2-es kategóriájú pirotechnikai eszközök használata is alacsony veszélyt jelent, de ezeket csak azoknak a személyeknek adhatják el, akik betöltötték a 18. életévüket, emellett a használatuk bizonyos helyszínekre korlátozott. Az F3-as kategória már közepes nagyságú veszélyt jelent. Az ide sorolható pirotechnikai eszközöket nagy területeken lehet használni, a zajszintjük pedig ártalmas lehet az egészségre.

Az utolsó, F4-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök nagy veszélyt jelentenek, így csak azok a személyek kezelhetik, akik szakképesítéssel rendelkeznek. Ezeknek az eszközöknek a zajszintje szintén ártalmas az emberi egészségre.

– figyelmeztetett a Falck Fire Services technikai igazgatója, Milan Ivanič.

Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »