Jó tanács: csak sok pénzt ne vigyél magaddal

Jó tanács: csak sok pénzt ne vigyél magaddal

Álarcos tüntetők csaptak össze rendőrökkel Rióban. Kb 200-an vonultak fel, és az olimpiai láng útvonalát akarták eltorlaszolni. A demonstrációt azért szervezték, mert az olimpia miatt Rio tartomány már csődbe ment, és a közalkalmazottak nem kapnak fizetést. A helyi hatóságokat az egészségügyi veszélyek miatt is bírálják, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség pedig az orosz csapat indulása miatt kap bírálatokat.

„Egy hete itt vagyok, mindenhol katonák és rendőrök vannak, és mindenki nagyon kedves, csak vigyázni kell, hogy hová megy az ember. Mindenki elmondja, hogy a zsebedben ne legyenek értékek, és ne vigyél magaddal sok pénzt, mert bármikor lehetnek gondok” – mondja egy kanadai turista.

Bűncselekmények az olimpiai faluban is voltak: kínai és ausztrál sportolókat is kifosztottak már. Jogvédők viszont azért kritizálják a rendfenntartókat, mert túl brutálisan lépnek fel a helyi lakossággal szemben, csak idén 300 embert lőttek le.

„Idén április és június között a rendőrségi visszaélések száma 100 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest. Nem mondja senki, hogy a visszaéléseket ne tolerálnák, pedig erőszak helyett tisztességes nyomozásokra lenne szükség” – mondja az Amnesty International szóvivője.

Bírálatokat kap a Nemzetközi Olimpiai Szövetség is, elsősorban az orosz doppingügyek miatt. Ausztrál és európai sportvezetők azt mondják, hogy az állami doppingprogram miatt az egész csapat indulását meg kellett volna tiltani.

„A nem doppingoló orosz sportolók érdekeit megvédhettük volna azzal, ha az olimpiai szövetség zászlója alatt versenyezhetnek. De nem az orosz lobogó alatt, hiszen itt egy állami doppingprogram működik. Csalódott vagyok, hogy nem így történt” – mondta a doppingellenes hivatal volt elnöke.

Az egészségügyi veszélyek miatt is sok a bírálat. A zikavírus miatt már majdnem 20 sportoló mondta vissza a részvételt, a nyílt vízi versenyzőket pedig a riói egészségügyi hivatal is arra figyelmezteti, hogy oltassák be magukat.

„Légzési problémákat okozhat a víz szennyezettsége, szemirritációt, fejfájást és hányást. Hepatitis A ellen be kell oltani a versenyzőket, és mindenkinek el kell kerülnie, hogy vizet nyeljen” – mondja egy helyi biológus.

Az olimpia megnyitója pénteken lesz, ezt Brazília ideiglenes államfője vezeti majd, miután a jelenlegi és az előző elnök ellen is eljárás folyik korrupció miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »