Jó palócok – összevont lapszám

Jó palócok – összevont lapszám

Összevont lapszámként jelent meg a Palóc Társaság 2020–2021. évi hírmondója a szervezet honlapján. A tartalomból:

Mint az előszóból kiderült, a koronavírus miatt a Palóc Társaság hagyományos rendezvényei is elmaradtak, de azért számot adnak arról, hogy mi valósult meg.

A Magyar kultúra napja-pályázat a 24. évfolyamába ért 2020-ban. A méltató beszéd megtartására az akkor Magyar Kultúra Lovagjává ütött Prokopp Mára művészettörténész egyetemi tanárt kérték fel.

Olvashatják Marti Zsófia karcagi diák Trianon után 100 évvel című írását. Az MKN-jutalmat a szovátai Domokos Kázmér Gimnázium diákja, Dénes Attila Norbert érdemelte ki. Jutalma a Honismereti Szövetség Ifjúsági Honismereti Akadémián való részvétel volt Kalotaszentkirályon. Élménybeszámolóját megtaláljuk a lap hasábjain.

Gyökeret eresztett a Palóc Társaság Madách-emlékfája, amelyet 1998-ban ültettek, s idén májusban is ültettek fát a Madách parkban.

Várak a Felvidéken címmel jelent meg történelmi kifestőkönyv kicsiknek. A szerkesztők azt vallják, a hont megszeretni minden embernek a hon megismerésével lehet.

Hírdetés

Hajtás vagyunk, belőlünk sarjad a jövőnk címmel megjelent az ötödik kötet, amelynek nyolc fejezetében 57 pályamunka olvasható, több színes kép, térkép és kordokumentum egészíti ki a szöveget, a könyv előszavát prof. Prokop Mária művészettörténész írta.

Búcsúznak Imre Kálmántól (1941–2021), valamint Krizsán Vilmostól (1954–2021). Emlékeznek Zórád Ernő képregényrajzoló, festő, grafikus, illusztrátorra születésének 110. évfordulója alkalmából; valamint Baloghy Dezső történész, levéltáros, íróra, aki 105 éve hunyt el.

Ajánlják Sajó Sándor verseit, a Szép szülőföldem, Felvidék címmel megjelent kötetet, mely 2018-ban látott napvilágot a Palóc Társasági Könyvek sorozat 11. köteteként.

Mindkét évben elmaradt a magyarságversek szemléje. Új gazdára lelt Sajó Sándor ipolysági háza, felújítás alatt áll. 2020-ban Losoncon ellopták Badiny Jós Ferenc magyarságkutató bronzszobrát, amit a rendőrség megtalált, s várja méltó helyét. Elmaradtak a honismereti barangolások is. A rendezvények szervezői jobb éveket remélnek.

A hírmondó a Palóc Társaság honlapján ITT érhető el.

(HE, Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »