Jó ötlet-e az országos tesztelés?

Szó szerint lázba hozta az országot Igor Matovič szombati bejelentése: országos koronavírus-tesztelésre készülnek. A romló járványhelyzetből a kormányfő egyetlen huszárvágással szeretne kimenekülni – kérdés, van-e erre egyáltalán reális esély?

A miniszterelnök a normandiai partraszálláshoz hasonlította az országos tesztelés jelentette kihívást. Matovič D-napján a tervek szerint több tízezer egészségügyi dolgozó, rendőr és katona próbál a kihívásoknak megfelelni.

A cél nyilvánvaló, s józan ésszel csak üdvözölni lehet, nagyszabású teszteléssel kiszűrni a lehető legtöbb fertőzöttet, feltartóztatva ezzel a járvány terjedését.

Az elmúlt napokban, a gyorsan romló járványhelyzet miatt, a kormány nehezen feloldható döntéskényszerbe került. Az október közepén életbe lépett korlátozások már elég szigorúak ahhoz, hogy súlyos sebet üssenek a gazdaságon, de a hatásuk a járvány – különösen rövidtávú – megfékezésére aligha elégséges. A következő lépés már a tavaszihoz hasonló, vagy annál is radikálisabb lezárás lenne, aminek gazdasági következményei elviselhetetlen terhet rónának a szlovákiai társadalomra.

Nincs győzelem kockázat nélkül, tartja a mondás, s ez a politikára is igaz. Az persze más kérdés, hogy az előre menekülő kormányfő felmérte-e szombati bejelentésének tényleges politikai kockázatát?

Igor Matovič az országos tesztelést a teljes lezárás alternatívájának, egyfajta csodafegyvernek állítja be. A kormányfő ezzel tulajdonképpen tizenkilencre húz lapot. Ha alsót húz, megdicsőül: a világ szemében újra Szlovákia lesz a járványkezelés mintaországa. Ha viszont az országos tesztelés nem hozza meg a kívánt eredményt, nem sikerül egyetlen huszárvágással elvágni a fertőzési láncokat, a kormányfő nehezen védhető helyzetbe kerül.

Matovič még szombaton össze is kötötte saját politikai jövőjét az országos tesztelés sikerével, de ez az üzenet elsősorban a vitáról vitára bukdácsoló kormánykoalíció pártjainak szólt.

Hírdetés

A kormányfő akkor kerülhet igazán bajba, ha a közvélemény szó szerint veszi az ígéretét, hogy az országos tesztelés a szabadsághoz vezető út egyetlen nagyszabású lépése.

Ne is bocsátkozzunk találgatásokba, még ha a szakértők szerint is véleményes, mennyire hatékonyak az antigéntesztek a fertőzöttek kiszűrésében, ahogy az sem mindegy, a népesség hányadrészét sikerül majd két egymást követő alkalommal letesztelni. Vegyük a legkedvezőbb forgatókönyvet, vagyis a polgárok nagy többsége részt vesz a tesztelésen, ami így eléri elsődleges célját: tömegesen sikerül kiszűrni a fertőzötteket, ezáltal lelassítani a járványt. Mi lesz utána? Nem lesz ez pürrhoszi győzelem? Hiszen Szlovákiát nem lehet elszigetelni a világtól, ahol jó eséllyel továbbra is dühöngeni fog a járvány.

Hogyan reagál a szlovákiai társadalom, ha a járvány véglegesnek belengetett legyőzése helyett újra abba helyzetbe kerülünk vissza, amiben jelenleg vagyunk?

Tavasszal kevés emberi áldozattal vészeltük át az első hullámot, de súlyos gazdasági árat fizettünk érte. Ősszel ez a siker ütött vissza, hiszen vajmi kevés szlovákiai polgárnak volt valódi fogalma arról, milyen tényleges veszélyt jelent a koronavírus. Nyáron már sokan hitték, hogy véglegesen a hátunk mögött hagytuk a járványt – ezzel magyarázható, hogy az újabb járványügyi korlátozások már egyre nagyobb feszültséget okoznak a társadalomban.

A normandiai partraszállás után a német propaganda a reménytelen helyzetben is kitartásra buzdított: csodafegyvereket ígért, amikkel térdre kényszeríthetik a nyomasztó fölényben lévő szövetségeseket. Matovič D-napján, mindannyiunk érdeke ezt kívánja, az országos tesztelést nem szabad csodafegyverként beállítani.

A felszított, majd csalódást keltő várakozás nemcsak a kormányt sodorhatja el, társadalmi robbanáshoz vezethet. Ezt jó, ha tudatosítjuk!

Itt az ideje, hogy a kormány ne marketingpolitikát folytasson. Kezelje végre felnőttként a szlovákiai társadalmat: cselekedetei legyenek tervezettek, s mindenki számára megnyugtatóan átláthatók. Ha összefogásra, közös felelelősségvállalásra szólítjuk fel az embereket, kevesebb felemelt mutatóujjra, s több őszinte szóra lesz szükség. Mindannyiunk érdekében reméljük, hogy így lesz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »