Jó negyedévet zárt a szállodapiac

A növekedéshez mind a fővárosi, mind a vidéki hotelek hozzájárultak.

Tovább javult a turizmus teljesítménye Magyarországon, a szállodák első negyedéves bruttó forgalma 9,9 százalékkal, bruttó szobaárbevétele pedig 13,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legújabb adataiból.

Az első negyedévben a szállodák bruttó szobaárbevétele 34,362 milliárd forintra, bruttó forgalma 63,154 milliárd forintra emelkedett. Az elemzés szerint a belföldi vendégéjszakák száma 15,8 százalékkal, a külföldieké pedig 8,4 százalékkal nőtt. A belföldi kereslet erősödéséhez nagyban hozzájárult a Szép-kártya 24,2 százalékkal bővülő szállodai felhasználása. A forgalom növekedését a márciusi két hosszú hétvége is segítette.

A vidéki hotelek is kivették a részüket az országos szállodai teljesítményből: bruttó forgalmuk 14 százalékkal, szobaárbevételük 18,9 százalékkal nőtt, miközben a fővárosban a forgalom 5,4 százalékkal, a szobaárbevétel 7,8 százalékkal volt nagyobb, mint 2015 első három hónapjában. Az idei első negyedévben a külföldi vendégéjszakák száma a budapesti hoteleken kívül 16,6 százalékkal emelkedett, míg a fővárosban 4,6 százalékkal.

Az első negyedévben a szállodai vendégéjszakák száma országosan 11,8 százalékkal nőtt. Budapesten 5,3, a fővároson kívüli szállodákban 16,6, a balatoni régióban 22,5 százalékkal nőtt. A szállodák átlagos kihasználtsága 44,7 százalék volt, ami a bázisnál 2,8 százalékponttal magasabb.

A legnagyobb beutazópiacok közül kiemelkedő növekedés volt Ausztriából, Csehországból és Romániából. Az ukrán szállodai vendégéjszakák száma 48,7 százalékkal nőtt. Tovább gyengült viszont az orosz piac, folytatódott a másfél éve tartó leépülés: az első három hónapban az onnan érkező vendégek 9,5 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el itt. A szövetség által a budapesti tagszállodák adatai alapján készített előrejelzés szerint május–augusztusban a várható szobafoglaltság a háromcsillagos kategóriá­ban 80-85 százalék, a négycsillagos szállodákban 80-90 százalék, az ötcsillagos hotelekben pedig 75-85 százalék között várható. Jelezték azt is, hogy a rendelésállomány alacsony, a hotelek az utolsó pillanatban telnek meg, döntően az interneten érkező foglalásokkal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »