Jó könyveket keres? Most ezeket díjazták

Tompa Andrea és Bödőcs Tibor nyerte az idei Libri irodalmi díjakat.

A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjra a magyarországi kulturális élet több mint 100 képviselője tehetett javaslatot. A tíz döntős könyv között volt Földényi F. László A melankólia dicsérete, Kemény István Lúdbőr, Nádas Péter Világló részletek, Parti Nagy Lajos Létbüfé, Peer Krisztián 42, Spiró György Kőbéka, Tolnai Ottó Nem könnyű és Vida Gábor Egy dadogás története című kötete is. A szakmai zsűrit Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba alkotta.

A díjat Tompa Andrea Omerta című regénye kapta, amelyben Károlyi Csaba zsűrielnök szerint

“Az 56 utáni erdélyi megtorlás kezdett el nagyon érdekelni, mivel egy csomó hallgatás övezi a múltunkat, feldolgozatlanság, akár ismerethiány, hogy mi történt a mi múltunkban, milyen történetekkel van terhelve ez a múlt” – mondta az írónő az InfoRádiónak.

Tompa Andrea: Omerta from Libri on Vimeo.

A közönségdíjra több mint 15 ezer szavazat érkezett. Az elismerést Bödőcs Tibor első könyve, az Addig se iszik című kötet nyerte el, ami a zsűri szerint az olvasásnépszerűsítés mintapéldája, hiszen

Bödőcs Tibor arról beszélt az InfoRádiónak, hogy mi alapján választotta ki a parodizált írókat.

“Rejtőnél az volt először a kérdés, hogy elég jó író-e? Először kicsit elbizonytalanodtam, aztán rájöttem, hogy igen. Újra kellett olvasnom hozzá több könyvét” – mesélte Bödőcs Tibor, aki hozzátette, hogy Spiró György kimaradt a kötetből, annak ellenére, hogy nagyon szereti a munkásságát. “Amikor mondták, hogy nincs benne nő, akkor mondtam, hogy nincsen benne Spiró, meg nincsen benne nő” – mondta a humorista.

Bödőcs Tibor: Addig se iszik from Libri on Vimeo.

A Libri Irodalmi Díj kitüntetettjei egy millió forintos pénzjutalmat és 25 millió forintos médiatámogatást kapnak. Bödőcs Tibor az egy millió forintos szerzői díjat jótékonysági célra ajánlotta fel.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »