Jó hangulatú őszi vásár Sepsiszentgyörgyön

Jó hangulatú őszi vásár Sepsiszentgyörgyön

Kedves, hangulatos ünnepe Sepsiszentgyörgynek az immár hagyományos őszi vásár, amely egyféle idényzáró rendezvénye is a kiadós szabadtéri programoknak, hiszen a hideg beállta után már csak rövidebb időre megy ki a városlakó ember a főtérre.

A hétvégén azonban még tele volt a főtér, és arról is meg lehetett feledkezni, hogy már októbert írunk, a déli órákban rendes nyári melegben szórakozhatott a család apraja-nagyja: a kicsik a szalmaborítású játszóterületen és a védelmet nyújtó óriás sátorban három szervezet – a Guzsalyas Alapítvány, a Caritas családsegítő szolgálata és az Ispiláng Egyesület – által kínált változatos tevékenységekben próbálhatták ki ügyességüket, türelmüket.

Aki belefáradt, csak pár lépést kellett tennie Hána László és Ségercz Feri hangszersimogató foglalkozásáig, illetve az Evilági zenekar mesés gyermektáncházáig; a nagyobbak a vásár míves portékái, nyalánkságai, nyarat idéző vagy puha meleget ígérő öltözetei, hosszú estékre való olvasnivalói között válogathattak, a szülők-nagyszülők a színpadi produkciókban lelhették örömüket, no meg a kinti ebédben, ami egy munkás hét után különösen jólesik.

Csak azt sajnálták sokan, hogy nincs több gyomruk, mert bizony volt kóstolnivaló a szokásos vásári koszt mellett is: a szomszédos téren, a Bodok Szálloda előtt tartották szombaton a káposztafesztivállal összekötött kolbászparádét, és ebből a két ételből a székely minden mennyi­séget elbír. A 14. alkalommal meghirdetett konyhaművészeti vetélkedőre idén 35 csapat nevezett be – köztük nők, gyermekek, nagymamák, újságírók, színészek, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek és baráti körök –, a legtöbben kolbásszal, tizenkét társaság mindkét versenyszámban, hat pedig csak káposztával próbálkozott. Részvételi oklevelet és ajándékcsomagot mindenki kapott, díjakat a zsűri által legjobban értékelt alkalmi szakácsok. A legfinomabb töltött káposztát a cukorbeteg gyermekek Cukik nevű csapata főzte, és övék a második legjobb kolbász is, tehát igazán remekeltek. A legízletesebb kolbászt a sepsiszentgyörgyi felnőttekből álló Négyesfogat töltötte, káposztában a második díjat szintén gyermekek, a Mesterséfek nyerték el: hatodikos diákok, akik volt tanítónőjükkel neveztek be, családjaik legnagyobb örömére. A harmadik díjat mindkét kategóriában A Duna-delta vándorai vitték el, akik – a Négyesfogattal együtt – hosszú évek óta állandó résztvevői a hasonló főzőcskéknek. Különdíjakat is osztottak: az Orosházi Kolbászklub a Mesagerul de Covasna csapatát emlékkupával, a Weekend Kft.-t szőlőpréssel jutalmazta, a Csabai Kolbászklub pedig egy ingyenes hétvégét nyert a sepsiszentgyörgyi Park Szállodában. A kolbászparádé első két helyezettje a Csabai Kolbászklub, a harmadik a háromszéki szervezők jóvoltából részt vehet az október végi békéscsabai kolbászfesztiválon.

Aki azonban túl sokat evett, esténként még lemozoghatott belőle: pénteken a Csík zenekar, szombaton a Százlábú néptáncegyüttes, majd a Tokos zenekar nem csupán a tapsolóizmokat vette igénybe, önkéntelenül is topogott a népes közönség a vérpezsdítő muzsikára, a Százlábú-gyermekek pedig fellépésük után a színpad előtt is megforgatták, akit értek. Vasárnap még több népzene és néptánc szólt: délután a csernátoni Pántlikácska fiataljai egyből hangulatot teremtettek, utánuk a bodzafordulói Cununa Carpaţilor román táncokat, Elena és Maria Istrate román népdalokat adott elő, végül a szabolcsi (Magyarország) Parno Graszt cigány együttes és az Evilági koncertjei méltó, magas színvonalú befejezést adtak a szépen sikerült hétvégének.

Demeter J. Ildikó
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »