Jó, ha tudja, egy vagyonba kerülhetnek a Szlovákiában nem regisztrált Covid-gyógyszerek

Jó, ha tudja, egy vagyonba kerülhetnek a Szlovákiában nem regisztrált Covid-gyógyszerek

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akiknek nem regisztrált koronavírus elleni gyógyszert írt fel az orvos. Akár 50-100 euróba is fájhat, ha egy-egy komolyabb tüneteket produkáló covidbeteg ilyen gyógyszert kap.

Ilyen gyógyszer a Favi-piravir vírus elleni gyógyszer is. Az árát nem mindenki tudja kifizetni a patikában, hiszen nincs mindenki eleresztve úgy anyagilag, hogy több tíz eurót fizessen egy-egy gyógyszerért.

A Dôvera egészségbiztosító szerint azok a gyógyszerek, amelyek nincsenek regisztrálva, nem kerülnek átfizetésre, de vannak más olyan, az ambuláns szférában előírható covidgyógyszerek, amelyeket térít a biztosító.

Hírdetés

Sokan viszont, akik a patikában szembesültek azzal, hogy a gyógyszer teljes árát ki kell fizetniük, joggal vélik úgy, hogy minden olyan gyógyszer árához, ami segít a covid leküzdésében legalább valamilyen mértékben hozzá kellene járulniuk a biztosítóknak is.

Az egészségügyi minisztérium szerint vannak olyan gyógyszerek, mint a remdezivir vagy molnupiravir, ami az Európai Bizottsággal együtt a minisztérium közbeszerzés útján biztosított, s ezek kiváltásánál a gyógyszertárakban nem kell fizetni. Mivel a Fabiflu nem regisztrált gyógyszer ezért nem kerülhet a kategorizált gyógyszerek közé, vagyis nincs a térített gyógyszerek között.

A hozzáfizetés vagy teljes térítés okán viszont a beteg elutasíthatja ezt a gyógyszert és az orvos tud neki más alternatívát is felajánlani helyette, fejtette ki Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője.

A Molnupiravirért, amiből a minisztérium néhány ezer csomagolást vásárol, ha felírja az orvos, nem kell fizetni, nyilatkozta Ondrej Sukeľ, a Szlovákiai Gyógyszerkamara.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »