Jó, biztonságos hely a fiatalok számára is – Beindult az élet a Pasaréti Közösségi Házban

Jó, biztonságos hely a fiatalok számára is – Beindult az élet a Pasaréti Közösségi Házban

Ahogy arról már írtunk, idén szeptemberben megnyitotta kapuit Budapest-Pasarét új közösségi háza a Páduai Szent Antal-plébánia, vagy közismertebb nevén a pasaréti ferences templom szomszédságában. Az ősz eleje óta beindult közösségi életről Ugron Évát, az intézmény vezetőjét kérdeztük.

A Pasaréti Közösségi Ház szorosan összefügg a plébánia életével, a kulturális programok révén pedig az érdeklődők szélesebb körét is vonzza. A nyitás óta melyik terület vált hangsúlyossá?

– Hol is kezdjem…? Szépen beindult itt az élet, sőt azt gondolom, a vártnál nagyobb feladattal kell megbirkóznunk. Mivel a templom és a kolostor is megújul, a plébániai élet áttevődött ide, legalábbis arra az időszakra, amíg elkészülnek az épületrészek; a hittanóráktól a bizottsági ülésekig minden itt, a közösségi házban zajlik. A hívők örömmel veszik igénybe a házat: megünneplik a nagymama születésnapját, a házassági jubileumokat, nagy létszámú családok egy-egy ebédre termet bérelnek, természetesen jóval a piaci ár alatt. Hozzáteszem, e rendezvényekhez cateringet is szolgáltatunk, ha szükséges.

Vasárnap délelőttönként a mise után fiatalok, idősek, családok ide jönnek találkozni egymással, negyven-ötven gyermek szaladgál fel s alá a házban, a kertben. Sőt, a templomfelújítás korábbi szakaszában a miséket is itt tartották.

Mindezt látva hála tölt el, hiszen erről álmodtunk, s a kormányzati támogatás is ezt célozta, hogy az épület a közösségért legyen, kicsik és nagyok, fiatalok és felnőttek találkozhassanak egymással.

A ház elbűvölő kis kápolnájában beszélgetünk éppen, az elmondottak alapján tehát nem csupán megcsodálni jönnek ide az emberek a bensőséges szakrális teret, hanem „használják” is?

– Valóban, itt zajlanak a délutáni hittanfoglalkozások, a csoportos imák, a szentségimádás. Hétvégenként négy-öt keresztelő van nálunk, és ide jönnek misére és hittanra az ovisok is, a jubiláns házasok itt kapnak áldást.

Megjegyzem a kápolna ittléte rejtett evangelizáció is, hiszen a hétköznapokon sokan járnak ide a kerület számos részéről, nem csak az egyházközségből. A szakrális tér közelében, egy másik teremben zajlanak a babás foglalkozások, a mozgásos és zenés fejlesztőprogramok sora, a késő délelőtti időszakban pedig érkeznek a nyugdíjasok a gerinctornára, vagy rehabilitációs foglalkozásokra. Délután pedig az iskolás korosztály lepi el a házat. Az ép testben ép lélek elve alapján fitnesztermet is működtetünk.

A fitneszgépek a szándékunk szerint többek közt azért is vannak, hogy a kamasz fiatalok ne a kütyük mellett töltsék az idejüket, hanem eljöhessenek ide edzeni a barátaikkal, talán éppen a hittan előtt, vagy után, biztonságos környezetben. A tetőterasz ugyanezt a célt szolgálja: ez a korcsoport nehezen talál itt a környéken jó helyet, ahol úgy beszélgethet a barátaival, vagy csocsózhat az udvaron, hogy nem kell hozzá drága ételt vagy italt rendelnie. A terasz trendi környezetnek számít, s a fiatalok összegyűlhetnek itt, felvihetnek ételt, vagy italt; lett egy tér, ami számukra is elfogadható, jó hely és biztonságos.

Hírdetés

Nagy vágyam, hogy ha a növendékek visszaköltöznek az újjávarázsolt kolostorba, akkor eljöhetnek a hittanosokkal ide csocsózni, vagy a tetőteraszra egy sört meginni, beszélgetni. Legyen itt élet, és a hittanosok láthassák őket emberként.

Népszerűek a kulturális programjaik is, úgy tudom, vasárnap esténként színházi előadásokat tartanak a nagyteremben…

– Szeptembertől beindultak és nagy örömömre teltházasak a színházi és zenei estjeink, minőségi színházi produkciókat láthat itt a nagyérdemű. A százötven négyzetméteres nagyteremben mobil színpadot tudunk felállítani, ugyanakkor itt zajlanak a konferenciák, borvacsorák, jótékonysági koncertek vagy más külsős, céges rendezvények is.

– Megtalálták a közösségi házat a kerületben lévő cégek, intézmények?

– Egyelőre főként a korábban meglévő személyes kapcsolatok mentén szerveződnek ide rendezvények, meg kell ismertetnünk az érdeklődőkkel a Pasaréti Közösségi Házat, amely természetesen művelődési házként is működik és erre rendkívül alkalmas is. A ház fenntartását ki kell termelnünk fizetős programokkal. Mint említettem, hétköznapokon számos fejlesztő program céljából bérelnek termeket a házban, de folyamatosan dolgozunk reklámkampányokkal, hirdetésekkel, interjúkkal azért, hogy a ház működőképes maradjon.

– Október 24-én Erdő Péter bíboros megáldja a közösségi házat, a megújult templomot és a kolostort. Milyen további terveik vannak a közösségépítés terén?

– A környéknek nagyon jót tesz ez a hely. Azt gondolom, a hitélet, a családpasztoráció és a kultúra területén kell továbbhaladnunk, és újra szeretném hangsúlyozni az épület közösségi funkcióját.

Szerző: Körössy László

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »