Jó áron vásárolt minőségi mosóport? Valószínűleg hamisítvánnyal verték át

Jó áron vásárolt minőségi mosóport? Valószínűleg hamisítvánnyal verték át

A csalókat éveken át vonzotta a hamis minőségi ruhák és cigaretták eladásából származó bevétel. Manapság azonban olyan új termékekkel próbálják átverni a gyanútlan vásárlókat, amelyekre mindegyik háztartásnak szüksége van.

Egy szolid kinézetű férfi kopogtat be a forgalmazó vállalathoz vagy a webshop üzemeltetőjéhez, ahol a menedzsereknek előadja megható történetét arról, hogy miképpen kellett az ország másik felében bezárnia jó néhány üzemét.

Boci szemekkel közli, hogy nagyon sok raktári készlete fennmaradt, ezért szívesen megszabadulna tőlük. Mivel rengeteg eladásra szánt minőségi mosószere maradt meg, ezért arra is hajlandó, hogy az eredeti beszerzési árhoz viszonyítva jóval olcsóbban adja el azokat. Az árkedvezmény oly magas, hogy a vállalatok menedzserei rögtön rábólintanak a kínálatra.

Valójában egy olyan csalóról van szó, aki a márkás termékek Ázsiában gyártott hamisítványait árulja. Ezeknek a mosószereknek a hatása jóval gyengébb, mint amihez a szlovákiai háziasszonyok hozzászoktak.

A fentebb leírt eset egyre többször és egyre több helyen fordul elő Európa-szerte. S ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy miképpen kerülnek a hamis mosószerek a hivatalosan is bejegyzett forgalmazó vállalatokhoz.

Brüsszeltől várnak segítséget

A helyzet odáig fajult, hogy a minőségi termékek gyártói egyenesen Brüsszelhez fordultak azzal, hogy csináljanak valamit a kialakult helyzettel.

Az olyan nemzetek feletti konszernek, mint a Henkel és az Unilever több száz millió eurótól esik el. Az Aktuality.sk nevét elhallgatni kérő forrása szerint azonban az ismert vállalatok nem szeretnének nyilvánosan beszélni a problémáról. Egyelőre azért lobbiznak az egyes megbízottaknál, hogy segítsenek a hamisítványok ellen indított harcban.

A Márkás Termékekért Egyesület (SZZV) ügyvezető igazgatója, Ľubomír Tuchscher felhívta a figyelmet arra a nyílt titokra, miszerint a hamisított termékek előállításából és forgalmazásából a terrorizmust és a szervezett bűntetteket finanszírozzák. Erre maga az Interpol is rámutatott.

A hamisított mosószerek Szlovákiát sem kerülik el. Létezik egyfajta igény az emberben aziránt, hogy a minőségi termékeket a lehető legolcsóbban vásárolja meg. Az árakra érzékeny fogyasztók pedig könnyen beleeshetnek csalók által felállított csapdába” – tette hozzá Tuchscher.

Az átverés minden mozdulatát kitervezik

A hamisított mosószerek eladásának aránya jelenleg még nem olyan magas, mint a dohányáruk és a ruhák esetében, ám a számuk egyre inkább növekszik.

Az Aktuality.sk forrása szerint a hamisított mosószerekkel folyó kereskedelem leginkább Közép- és Kelet-Európában, tehát a posztszocialista országokban terjedt el.

Tuchscher elmondása szerint a csalók leggyakrabban az ún. mozgóboltokat használják ki, amelyek a kisebb falvakban és vásárhelyeken fordulnak meg a leggyakrabb. A hamis mosószerárusok azonban az interneten is feltűnnek, ahol egymás után nyitják az újabbnál újabb wbshopokat.

Nem számít kivételes esetnek az sem, hogy hamis termék megérkezése után megszüntetik a weboldalt, hogy a vásárló még véletlenül se tudja megreklamálni a kézbesített hamisítványt.

A nagy üzletláncok azt állítják, hogy őket mosószer-hamisítás problémája nem érinti, hiszen ők egyenesen a minőségi termékek gyártóival írják alá a szerződéseket. „Egyelőre a szövetségben nem foglalkoztunk ilyen problémákkal, és a tagok közül eddig még senki sem hívta fel a figyelmet a hamis mosószerekre“ – mondta a Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke, Martin Katriak.

Hogy lehet felismerni a hamisított mosószert?

Elsősorban arról, hogy nem standard helyen árulják. Másodsorban magáról a csomagolásról.

A szlovák piacon forgalmazott termékeken kötelezően szlovák nyelvű leírásnak is kell lennie. Azonban gyakran előfordul, hogy a hamisított mosószereken csak holland és török nyelvű felirat található.

Nem utolsó sorban pedig az ár is fontos. Még ha sokan akciós áron is vásárolnak mosószert, a megszokottnál jóval alacsonyabb árak felvethetik azt a kérdést az emberben, hogy mi az oka ennek a jelentős árcsökkenésnek?

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »