Jezsuita generális: A sátán valóságos, és azt akarja, hogy utasítsuk el az Istent

Jezsuita generális: A sátán valóságos, és azt akarja, hogy utasítsuk el az Istent

A jezsuita rend generálisa, Arturo Sosa december 2-án újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette, az ördög valóságos, és célja, hogy tönkretegye erőfeszítéseinket.

Augusztusban Arturo Sosa SJ úgy fogalmazott, a sátán inkább jelkép, mint személy – ez a kijelentése nagy vihart kavart.

December elején a generális úgy fogalmazott, a sátán „az a valaki, aki Isten terve és a megváltás Krisztusban megvalósuló műve közé áll, mert visszafordíthatatlanul és szabadon így döntött, és másokat is rá akar venni, hogy utasítsák el a könyörületes Istent, aki inkább az életét adja, hogy megmentsen, mintsem hogy elítéljen” – mondta a Vida Nueva katolikus portál szerint a jezsuita általános generális újságírókkal beszélgetve. 

Arturo Sosa szavai egy december 2-i római sajtóbeszélgetésen hangzottak el, egy évforduló kapcsán: harminc éve, 1989 novemberében gyilkoltak meg hat jezsuitát és az intézmény két munkatársát  salvadori katonák az El Salvador-i Közép-amerikai Egyetemen (Universidad Centro Americana, UCA). A vértanúk életük felajánlásával „a remény és az élet erejét” mutatták meg „a gonosz és az ördög hatalma ellenében, amely természetesen ma is létezik, és tönkre akarja tenni az erőfeszítéseinket”.

Hírdetés

Augusztus 21-én a Tempi olasz lapnak adott interjúban jelentek meg a generális nagy felzúdulást kiváltó mondatai. Az ördög „a gonosz megszemélyesítőjeként létezik különböző struktúrákban, azonban nem személyekben, mert ő maga sem személy, hanem a gonosz cselekedetek működési módja. Nem olyan személy, mint egy emberi személy. A gonosz működési módja, mely révén jelen van az emberi életben” – mondta Arturo Sosa.

„A jó és a rossz állandó harcban áll az emberi lelkiismeretben… Istent jóként ismerjük, teljesen jóként. A jelképek a valóság részei, az ördög pedig szimbolikus valóság, nem személyes valóság” – fogalmazott a generális augusztusban.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: GC36/Flickr

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »