Jenei Imre csalódott Románia Eb-szereplése kapcsán

Jenei Imre csalódott Románia Eb-szereplése kapcsán

Nagy csalódást jelentett Jenei Imrének Románia Európa-bajnoki búcsúja, mert mostanáig hitt abban, hogy a labdarúgó-válogatott képes lesz továbbjutni a csoportjából. „Sajnos nehéz most véleményt mondani, ez fájó esemény. Nagyon visszaesett a romániai futball. Az elkövetett hibáink miatt estünk ki” – fogalmazott lapunknak a korábban román és magyar szövetségi kapitány.

jenei_b

A Steauával BEK-győztes edző szerint nem kellett volna a franciák elleni első meccsen pályára lépett keretből négy játékost lecserélni a svájciak ellen, mert akkor azok a futballisták lelkileg jó formában voltak. „Senki se mondja nekem, hogy öt nap alatt nem lehet fizikailag helyretenni a játékosokat” – tette hozzá.

Albánia válogatottján már korábban is látta, hogy nem annyira gyenge, mint amennyire sokan gondolták, de meglátása szerint nem is a tőlük kapott gól a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a piros-sárga-kékek képtelen voltak eredményesen támadni. A volt szövetségi kapitány értékelésében rámutatott a gyenge ritmusra is, valamint az oldalpasszos, hátulra beállt védekezésre is, ami megbosszulta magát. A pályára csereként beállított Sâmnărtean késői szerepeltetése kapcsán osztja azokat a véleményeket, amely szerint, ha egy kapitány idősebb játékost meghív a keretébe, akkor annak kezdőnek kellene lennie.

A szakember – akinek irányítása alatt a válogatott 2000-ben negyeddöntőbe jutott az Eb akkori „halálcsoportjából” – szerint most egy generáció lecsengett, ki kell választani és felnevelni egy újat. „Vannak fiatalok, akik megérdemelnék, hogy bekerüljenek a csapatba. Legalább a felkészülési folyamatba be kellene őket vonni, hogy megszokják a válogatottságot” – véli. Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy az ifjúsági válogatottak eredményei sem túl jók, mert szerinte nem csak a fiatalokat kell alaposan válogatni, hanem a velük foglalkozó edzőket is. „Fiatalokkal sokkal nehezebb dolgozni, mint felnőtt profi játékosokkal, de labdarúgásban a cselezésen kívül mindent meg lehet tanulni, csak időbe telik. Már tíz éves kortól el kell kezdeni a nevelést” – magyarázta Jenei.

Hozzátette, „izgulva” nézte Magyarország mérkőzéseit is és meglátása szerint Bernd Storck szövetségi kapitány csapatánál látszott, hogy fontos a védelem, de a kapu előtt is agresszívebben játszottak. „Többször is feljöttek és voltak ígéretes akcióik” – értékelt a korábbi szövetségi kapitány. A magyar vagy éppen az albán válogatottat külföldi szakember „reformálta meg”, de bár Jenei nem tartja kizártnak, hogy esetleg Romániának is lehet „idegen” kapitánya, azért azt hozzátette, hogy itthon is vannak jó edzők.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »