Jemeni polgárháború : A WHO szerint nem jut el a segítség a rászorulókhoz a harcok miatt

Jemeni polgárháború : A WHO szerint nem jut el a segítség a rászorulókhoz a harcok miatt

A jemeni kormányerők és a síita húszi lázadók között a stratégiai fontosságú Hodeida jemeni kikötővárosban zajló harcok miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képtelen eljutni az összecsapások által veszélyeztetett civilek tízezreihez – számolt be csütörtökön maga a WHO.

„Az erőszak Hodeidában már amúgy is sérülékeny emberek tízezreit teszi ki veszélynek és akadályozza a WHO-t abban, hogy eljusson hozzájuk a sürgős segéllyel, amelyre szorulnak” – közölte Ahmed al-Mandari, a WHO térségért felelős igazgatója. „Az erőszak, amely már nagyon közel van a kórházakhoz, hatással van az egészségügyi személyzet, a páciensek és a mentők mozgásterére és biztonságára, így az egészségügyi intézmények működésére. Százak maradnak kezelés nélkül” – tette hozzá közleményében.

„Mivel az egészségügyi intézmények alig 50 százaléka üzemel, és 18 százalékában orvos sincs, nem veszíthetünk el egyetlenegy egészségügyi dolgozót sem, és nem hagyhatjuk, hogy akárcsak egyetlenegy további kórháznak fel kelljen függesztenie működését” – hangsúlyozta al-Mandari. A frontvonal a hodeidai kórházak közelében van, ami „riasztó”, és „egyaránt veszélyezteti az egészségügyi dolgozók és a betegek életét” – tette hozzá.

Hírdetés

A jemeni kormányerők a múlt héten fokozták ostromukat a húszi síita lázadók uralta Hodeida ellen. A város kikötőjén keresztül jut el Jemenbe az ellátmányok és a humanitárius segélyszállítmányok 80 százaléka.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet nemrég azzal vádolta a síita felkelőket, hogy nem tesznek eleget a polgári lakosság védelmének, miután a húszik megostromoltak Hodeidában egy kórházat, és elfoglalták egyes részeit.

A jemeni kormányerők júniusban indították meg offenzívájukat Hodeida ellen, de néhány hétre felhagytak az ostrommal, hogy teret adjanak a béketárgyalásoknak, amelyeket az ENSZ közvetítésével tartottak volna szeptemberben, ezek azonban végül meghiúsultak, a harcok pedig ezt követően kiújultak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »