Jemen: A húszi lázadók Putyintól kértek segítséget

Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kért segítséget a jemeni polgárháború lezárásához a síita húszi lázadók egyik vezetője – jelentette kedden a SABA jemeni hírügynökség.

Mahdi al-Masat, a húszik legfelsőbb politikai tanácsának elnöke levelet küldött Putyinnak, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy súlyosbodik a konfliktus, és agressziót folytat Jemen ellen a szaúdiak vezette katonai koalíció. Masat szerint az Egyesült Államok a konfliktus fokozódásában érdekelt, és a nyugati országok káoszt akarnak teremteni Jemenben és a térségben.

Hírdetés

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség emlékeztet arra, hogy a húszi vezető korábban hasonló tartalmú levelet küldött Emmanuel Macron francia elnöknek is.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő, Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció.

Júniusban kiéleződött a fegyveres konfliktus, miután a szaúdi vezetésű koalíció nagyszabású támadást indított, hogy visszafoglalja a 600 ezer lakosú Hodeidát. A város kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszersegélyek 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok legnagyobb része. Az ENSZ korábban arra figyelmeztetett: legalább 250 ezer civil veszítené el mindenét, akár az életét is, ha elhúzódna az ostrom.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »