Jelölteket állít az SaS rendkívüli kongresszusán

Jelölteket állít az SaS rendkívüli kongresszusán

A parlament jelenleg legnagyobb ellenzéki pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szombaton jelöltállító kongresszust tart Jasnán.

Richard Sulík pártelnök közlése szerint a tagság 5 jelöltlistajavaslatot terjesztett a kongresszus elé. A tanácskozás egyik programpontja lesz a párt parlamenti frakcióját vezető Natália Blahová SaS-ból történő kizárásának a megvitatása is.

Maga a pártelnök már a hét folyamán ismertette jelöltlista-javaslatát. Az első számú jelölt ő maga lenne, őt Lucia Ďuriš Nicholsonová követi, aki jelenleg az Európai Parlament képviselője. A jelenlegi parlamenti képviselők mellett szerepel a listán Pozsony megye elnöke, Juraj Droba is. Harmadik helyre kívánta jelölni az SaS alelnökét, Jana Kiššovát, ő azonban visszautasította a jelölést.

Hírdetés

Sulík jegyzékében nem szerepelnek a másik alelnök, Ľubomír Galko emberei, de hiányzik Jozef Rajtár parlamenti képviselő is. A párton belül nemrégen létrejött Demokratikus Mag is jelezte, hogy saját listát terjeszt be, emellett szeretné, ha megvitatnák az SaS jövőjét.

Sulík pártelnök szerint sokáig tartott a kompromisszumok keresésének a fázisa, eljött az ideje, hogy rendeződjön a helyzet a pártban. Ezért állított össze olyan listát, amely biztosítaná a párt stabilitását a választások után.

Juraj Hrabko politikai elemző a Tablet.tv műsorában szintén kifejtette véleményét az SaS-ben kialakult helyzetről. Szerinte a szombati jelöltállító kongresszus után is folytatódnak majd a belharcok. Sulík listáján rövid ideig szerepelt Václav Mika, a Szlovák Televízió egykori igazgatója is, ő azonban végül visszalépett a jelöléstől. Az is kérdéses, hogy Nicholsonová vagy Droba szeretne-e a szlovák törvényhozás képviselője lenni, elvégre jelenleg már biztos helyen és egy sokkal jövedelmezőbb poszton ülnek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »