Jelentősen zuhant a sertés ára

Jelentősen zuhant a sertés ára

A mezőgazdasági termelői árak 2018 áprilisában 1,2 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 3,1 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 2,4 százalékos csökkenéséből adódik össze.

2018 áprilisában 2017 áprilisához képest gabonafélék ára 11 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára 8,7, a burgonyáé 25 százalékkal volt alacsonyabb. Utóbbi terméknél a felvásárlási ár csökkent jelentősen az élelmiszer(feldolgozó)ipari felvásárlás növekedése miatt. A piaci ára kisebb mértékben csökkent – derül ki a KSH közleményéből.

Hírdetés

A statisztikai hivatal közlése szerint az élő állatok ára 5,2 százalékkal csökkent, az állati termékeké 3,9 százalékkal nőtt. A vágósertés ára 14 százalékkal csökkent.

A tej ára 1,1, a tojásé 10 százalékkal volt magasabb, ez utóbbi az előző hónapban mért növekedéshez képest 7 százalékponttal mérséklődött.

2018 január–áprilisában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 1,1, ezen belül a növényi termékeké 1,2, az élő állatok és állati termékeké 0,9 százalékkal emelkedett. A vágósertés ára 8,9 százalékkal csökkent. A felvásárlási ár az év első három hónapjában növekedett, de ezt követően áprilisban újra csökkenésbe fordult.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »