Jelentősen nőtt az építőipari termelés

Jelentősen nőtt az építőipari termelés

2018 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 28,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményéből. A szakértők további növekedésre számítanak.

Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 15,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése júniusban 7,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten. A második negyedévben az építőipar termelői árai 9,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2018 júniusában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 15,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal.

Az épületeknél oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 30,8, az egyéb építményeké 54,5, a speciális szaképítésé 12,6 százalékkal emelkedett.

A megkötött új szerződések volumene 0,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 12,1 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Június folyamán a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 62,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,5, az egyéb építményeké 82,9 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt.

Január–júniusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 19,1 százalékkal emelkedett.

A második negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 11,7, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,9, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 9,3 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipar árai az előző negyedévinél 2,3 százalékkal magasabbak voltak.

Horváth András, a Takarékbank, elemzője elmondta, hogy a nyár elejére visszatért az építőipar az eddigi robosztus bővüléséhez és

a következő másfél évben ez az ütem még fokozódhat is az irodák és lakóingatlanok átadásának felfutásával.

Ezt követően viszont jelentős lassulásra lehet számítani a lakásépítéseknél, mivel a 2019 utáni ÁFA visszaemelkedés jelentős érvágás lesz a beruházások esetében és már jelenleg is csökkenést mutatnak az építési engedélyszámok.

Ezt ellensúlyozhatja majd, hogy az itt felszabaduló munkaerőt a rengeteg infrastrukturális beruházásra át lehet csoportosítani, ami fenntarthatja az építőipar teljesítményét, így viszont a már jelenleg is kritikus állapotban lévő hazai lakóingatlan állomány minősége tovább fog erodálódni. 2018-ban 15 százalék fölötti éves építőipari növekedésre számítunk, figyelembe véve, hogy a 2017-es bázis eleve erősebb.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint az építőipart sújtó munkaerőhiány és az építőanyag drágulása ellenére a következő másfél évben a társasház-fejlesztők minden erőforrásukat arra fordítják, hogy minél hamarabb befejezzék a futó és kezdeti fázisban lévő építkezéseket.

A szakértő szerint a fokozódó tempóra azért van szükség, mert a jelenlegi szabályok szerint az új lakások értékesítésére vonatkozó kedvezményes áfakulcs csak a 2019 vége előtt átadott lakásokra vonatkozik.

Az épületépítésekre vonatkozó új szerződések értékének 12 százalékos csökkenése arra utal, egyelőre új fejlesztésekbe még nem vágnak bele. Arra számítanak, hogy 2019 végéig folyamatosan növekedni fog az átadott új lakások száma az országban –tette hozzá Balogh. Becslése szerint idén 20 ezernél is több lakás épülhet.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »