Jelentősen megnövelte GDP-előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank emelte GDP-előrejelzését: idén a korábban várt 3,9 százalékkal szemben 4,2 százalékos bővülést vár, a jövő évit pedig 3,3 százalékra emelte legfrissebb inflációs előrejelzésében.

Az inflációs várakozás nem változott, idén 2,5, jövőre 2,9, 2020-ra 3,0 százalékos inflációval számol a jegybank. A mostani előrejelzés szerint 2020-ban ennél 0,3 százalékponttal kisebb arányban bővül majd a bruttó hazai össztermék. Az MNB legutóbbi, decemberi jelentése a gazdasági növekedést 2018-ban 3,9 százalékra várta, úgy számolták, hogy utána lassul: 2019-ben 3,2 százalék, 2020-ban 2,7 százalék lesz.

Az MNB monetáris tanácsa szerint az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges az inflációs cél fenntartható eléréséhez – indokolta a testület keddi döntését. Megjegyezték, hogy a tanács kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását.

Hírdetés

Közölték: az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható.

http://mno.hu/

A grémium fenntartja a három hónapos betétállomány 75 milliárd forintos mennyiségi korlátját, emellett a 2018 második negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás mértékét legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg. 

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a monetáris tanács keddi ülésén nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem. Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig –0,15 százalék maradt.

Az alapkamat mértéke 2016. május 25-e óta nem változott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »