Jelentősen kevesebb menedékkérő érkezik Olaszországba június óta

Jelentősen kevesebb menedékkérő érkezik Olaszországba június óta

Kétharmadával csökkent tavalyhoz képest az Olaszországba érkező menedékérők száma július óta a líbiai kormány embercsempészettel szembeni fellépésének köszönhetően. A migránsok emberi jogait viszont továbbra sem garantálják az észak-afrikai ország gyűjtőpontjain.

Háromszáz menedékkérőt szállító hajó tart Olaszország felé a Földközi-tengeren. A líbiai partoknál mentették ki őket embercsempész csónakokból az olasz parti őrség segítségével. A mentésben résztvevő egyik nemzetközi szervezet, az Orvosok Határok Nélkül munkatársa szerint a menekülteket embertelen körülmények között tartják a líbiai gyűjtőközpontokon.

„Ezek az emberek teljesen legyengült állapotban vannak, alultápláltak a líbiai gyűjtőközpontokban lévő körülmények miatt. Sokan rühesek, és vannak akik sebesülésekről számolnak be, amit líbiai megkínzásuk során szereztek” – mondta az Orvosok Határok Nélkül projektkoordinátora.

Július óta kétharmadával csökkent az Olaszországba érkező menedékkérők száma az előző év ugyanezen időszakához képest a líbiai kormány embercsempész ellenes fellépésének köszönhetően. A kísérő nélkül érkező kiskorú migránsok száma viszont még mindig magas. Ők vannak a legnagyobb veszélyben.

Hírdetés

„Érkezett például egy 10 éves kislány, akinek égési sérülések vannak a lábán, mert elmondása szerint forró vizet öntöttek rá, miközben megpróbálták megerőszakolni” – tette hozzá a koordinátor.

A migránsok világnapja alkalmából a Magyar Vöröskereszt kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelyre segélyszervezetek kaptak meghívást. Kiderült: jelenleg a tranzitzónákban, a befogadó állomásokon előfordul, hogy naponta több ezer emberrel kell foglalkozniuk. Jövőre a menedékkérők integrációját is elkezdik, a szállás és munkahely keresésben segítik őket.

„A társadalmi érzékenyítés során elsősorban arra helyezzük a hangsúlyt, hogy minden egyes embernek a világon, bárhol éljen, meneküljön vagy nem meneküljön ugyanazok az emberi jogok illetik meg, nagyon fontos hogy ezt mindenki tudja, hogy nem lehet ilyen szempontból különbséget tenni, hogyha valaki akár tranzitországba vagy valahova éppen érkezik, ott is mondjuk az, hogy egy alap ellátásban részesüljön és hogy a veszélyeztetettsége ne legyen meg, azért mert ő menekült, ezt biztosított legyen a világon mindenhol, Magyarországon is” – fogalmazott Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint idén a földközi-tengeri útvonalon több mint 160 ezer migráns próbált meg Európába jutni, ami kevesebb mint fele a tavalyi adatnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »