Jelentősen drágult az üzemanyag

Jelentősen, a januári hordónkénti 27 dollárról 49 dollárra drágult a nemzetközi piacokon a kőolaj, az áremelkedésre azonban eltérően reagáltak az egyes európai államok – számol be Kőrössy Andrea a kronika.ro-n.

Romániában év eleje óta a benzin literenkénti ára 1,96 százalékkal, a gázolaj értéke pedig 5,69 százalékkal növekedett, ezzel szemben Bulgáriában a benzin 10 százalékkal, a gázolaj pedig 15 százalékkal lett olcsóbb – derült ki az Európai Bizottság (EB) adataiból.

Romániában május elején egy liter benzin átlagosan 1,08 euróba került, míg Bulgáriában mindössze 0,94 eurót kellett fizetni ugyanezért a mennyiségért, eközben Magyarországon 1,07 eurót kértek literenként a töltőállomásokon, ez 5,95 százalékos drágulást jelent januárhoz képest. Hasonló mértékű, 5,45 százalékos áremelkedést mértek Szlovákiában, míg Csehországban 1,85 százalékkal kerül többe az üzemanyag. Legnagyobb arányban, 9,75 százalékkal Lengyelországban drágult a benzin, de az ottani sofőrök a romániai autóvezetőkhöz képest még így is olcsóbban, literenként 0,99 euróért jutnak hozzá az üzemanyaghoz.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »