Jelentős károkat okozott az árvíz a Kárpátokon túl

Jelentős károkat okozott az árvíz a Kárpátokon túl

Még vasárnap sem állhatott helyre a forgalom a Galacot Tecuci-csal összekötő 25-ös főúton, miután a a heves esőzések nyomán továbbra is víz borította az út egy részét.

Cuza-Voda-inundatii-Galati-12oct2016-5_bÁradás a Galac megyei Cuza Vodă településenA vízügyi hatóság vasárnap reggel újabb, hétfő reggel kilenc óráig tartó sárga árvízriasztást adott ki Iași, Neamț, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galac megyében. Galac megyében egyébként a prefektus tisztségébe került, hogy a megyei hatóságok képtelenek voltak megfelelően fellépni a megyében pusztító árvíz ellen. Dorin Otrocolt pénteken menesztette tisztségéből a kormány, a helyére pedig Gabriel Aurelian Panaitescut nevezte ki.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt hét folyamán a heves esőzések nyomán kialakult áradások Galac megyében okozták a legnagyobb pusztítást, itt a vízügyi hatóság szerdán vörös árvízriasztást adott ki. A legfrissebb adatok szerint összesen 1300 embert kellett kimenteni a víz által körülvett településekről, illetve elöntött otthonukból. 743 ház került víz alá. Sokan házuk padlására menekültek a betörő víz elől, ott várták a mentőalakulatokat.

Az árvíz 22 települést öntött el olyan mértékben, hogy a katasztrófavédelem, illetve a hadsereg beavatkozására volt szükség a lakosság kimentése érdekében. A hétvége folyamán aztán a lakosság lassan visszatért az otthonaiba azokon a településeken, ahol sikerült elhárítani a károkat.

Az árvíz a Galac megyei Pechea, Cuza Vodă, Slobozia és Conachi településeken okozta a legtöbb problémát, a védelmi tárca közlése szerint a hétvégén a galaci katonai helyőrség mintegy ötven katonája vett részt az árvízkárok elhárításában, miután a helyi hatóságok képtelenek voltak megbirkózni a feladattal. A minisztérium azt is közölte, hogy pénteken az állami tartalékkészletből származó élelmiszereket szállítottak az érintett településekre, és 300 higiéniai csomagot osztottak szét.
A hatóságok döntése értelmében átvágták a Greșu folyó egyik gátját, hogy a felgyülemlett víz ne öntsön el még több települést. Több útszakaszt még a hétvégén is víz borított. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »