Jelentős felmelegedés vár ránk az évszázad végéig

Jelentős felmelegedés vár ránk az évszázad végéig

A század végére akár négy Celsius-fokkal is felmelegedhet a hőmérséklet térségünkben. A klímaváltozás annak ellenére folytatódni fog, hogy a politikusok lassítani akarják azt, jelentette ki Milan Lapin klimatológus.

Milan Lapin szlovák klimatológus, aki idén Ľudovít Štúr állami kitüntetésben részesült, már 32 éve foglalkozik a klímaváltozással.

Hírdetés

„Minden jel azt mutatja, hogy az évszázad végére Szlovákiában további négy Celsius-fokos felmelegesés várható. Ha nagyon szigorú intézkedéseket tesznek szerte a világon, akkor ez a felmelegedés három Celsius-fokos lehet, ha nem tesznek semmit, vagy nagyon szerencsétlen intézkedéseket hoznak, akkor akár hat fokos is lehet a felmelegedés” – mondta.

Mint arra rámutatott, a hőmérséklet-emelkedés a bioszférában totális változásokat eredményez, de a társadalmi és gazdasági szférát is érinti, ami rengeteg pénzt igényel.

Lapin munkájának tárgya elsősorban a klímaváltozás fizikája. Kollégáival együtt azt elemzi, hogyan zajlik a klímaváltozás, mi járul hozzá, s mit lehet tenni a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »