Jelentős az írországi magyarság létszáma

Jelentős az írországi magyarság létszáma

Az ír kormány diaszpóráért felelős illetékeseivel és az írországi magyarság képviselőivel találkozott háromnapos írországi látogatásán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára

Tárgyalásai végén, pénteken az MTI-nek telefonon elmondta: a delegáció, amelynek tagja volt Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke is, elsősorban az írországi magyar diaszpóra nagyságáról, problémáiról, sikereiről igyekezett tájékozódni.

A küldöttség tárgyalt Ronan Gargannel, a határon túli írekért felelős – az ír külgazdasági és külügyminisztérium részlegeként működő – iroda vezetőjével. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az ír diaszpóra arányai teljesen mások, mint Magyarország esetében, hiszen Írország lakossága hozzávetőleg 4,5 milliós, világszerte pedig körülbelül 70 millió az ír származásúak száma.

Potápi Árpád János az ír diaszpórával tartott kapcsolatok ápolásának módszerei közül kiemelte és az országimázs ápolásának szempontjából jó ötletnek nevezte, hogy Írországban évente rendeznek olyan fesztivált, amelyen a határokon túli ír közösségek híres tagjai, művészek, tudósok, politikusok vesznek részt.

Az írországi tárgyalásokon a magyar delegációnak elmondták azt is, hogy az ír kormány a diaszpórában élő íreknek pénzügyi támogatást ad, ha Írországban munkahelyteremtő beruházásokat segítenek elő. A támogatás minden létrehozott új írországi munkahely után 250 euró – mondta a dublini tárgyalásain elhangzottakat ismertetve a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A delegáció meglátogatta a dublini magyar iskolát és óvodát, ahová az idén 86 gyermek jár, de Potápi Árpád János szerint jövőre valószínűleg átlépi a százat a létszám. Az államtitkár elmondta: a tanintézet részéről megfogalmazódott az az igény, hogy a gyerekeknek adott osztályzatokat Magyarországon is ismerjék el, mivel a diákoknak jelenleg külön vizsgázniuk kell a magyar tananyagból. “Ebben próbálunk nekik segíteni, emellett a dublini magyar iskolának és óvodának 3 millió forintos támogatási ígéretet tettünk” – mondta Potápi Árpád János. Az összegből az intézmény a második félévi helyiségbérleti díjat tudja kifizetni, és könyvtárát is fejlesztheti.

Az államtitkár elmondta: az írországi magyarság létszáma 15-18 ezer közé tehető, de különösen a fővárosban, Dublinban élők döntő többsége néhány évnyire tervezi írországi munkavállalását; ezért is járatják a gyerekeket magyar iskolába.

A küldöttség meglátogatta az Írország déli részén fekvő Cork városának magyar iskoláját is óvodáját is, ahová 40 gyermek jár. Ennek a tanintézetnek a kormány 2 millió forintos támogatási ígéretet tett – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

mti

The post Jelentős az írországi magyarság létszáma appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »