Jelenits István: Betű és lélek

Jelenits István: Betű és lélek

A május 9-én kezdődő Szent István Könyvhétre jelentette meg újra az Új Ember Kiadó Jelenits István piarista szerzetes, teológus „Betű és lélek” című művét. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök előszavát publikáljuk.

A Biblia különleges könyv. Olyan emberek írták a sorait, akik találkoztak az élő Istennel, akiknek a lelkébe, életébe Isten írt bele sorokat, akik átélték az Ő közelségének izzását. Ezért a Bibliát olyan emberek értik és tudják mások számára is közel hozni, akiknek köze van ahhoz a Titokhoz, amelyből ez a könyv született, akiket szintén megérintett ez a tűz. Jelenits tanár úr ilyen olvasója, magyarázója a Könyvek Könyvének.

Alázatosan magyaráz. Nem a szöveg helyett, vagy csupán a szöveg kapcsán akar valamilyen saját bölcsességet elmondani, hanem a szöveget engedi megszólalni. A betűben és a betű által a lelket. Az irodalom avatott értőjének érzékenységével és ugyanakkor a hívő ember megérintettségével szól.

Jelenits tanár úr magyarázatai stílusukban is közel érnek az evangéliumok egyszerű, de tengermély mondataihoz. Művészien, szépen megformált, mégis egyszerű és könnyen érthető mondatok szólnak a nagy titokról, az emberré lett Fiú titkáról, az Ő szavairól és tetteiről.

Az 1970-es években, amikor nagyon kevés vallással kapcsolatos könyv jelenhetett meg, óriási kincs volt a »Betű és lélek«. Nem véletlenül ért meg annyi kiadást. Nagyon sokakat vitt közel az evangéliumok üzenetéhez.

14 éves koromban olvastam végig egy nyáron az Ószövetséget, egy nagyszerű ferences atya bibliaóráin fellelkesedve. Bár sok részletét nem értettem, mégis hatalmas élmény volt. A Biblia óriási erejét, szépségét megéreztem, befogadtam. Kívánom, hogy Jelenits tanár úr sorait olvasva sokan kapjanak kedvet ahhoz, hogy kezükbe vegyék a Könyvek Könyvét, életté váltsák azt, ami nem csak betű, hanem Lélek és Élet.

Székely János/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »