Jelek, hogy bőrünk túl gyorsan öregszik

Jelek, hogy bőrünk túl gyorsan öregszik

Az öregedés természetes folyamat, így aztán senki sem lepődik meg, ha egy bizonyos kor felett megjelennek az első ráncok. Csakhogy akadnak, akiknek a bőre korábban kezd el öregedni, mint ahogyan az várható lenne, és bizony ennek is megvannak a szemmel látható jelei.

A korai bőröregedés egyik jele lehet a milia nevű elváltozás. Ilyenkor apró, fehér göböcskék tűnnek fel általában az orr körül, a szemek környékén, illetve az orcán – írja a brightside.me. Megjelenésük hátterében a faggyú- és szaruképződés zavara, illetve az elhalt hámsejtek felgyülemlése áll. Az ajkak elvékonyodása szintén tipikus öregedési tünet, ha azonban már a húszas éveinkben elkezdődik, az túl korai bőröregedést jelezhet. Legtöbbször a kollagénállomány csökkenése áll a háttérben, aminek oka lehet a dohányzás és az UV-sugárzás is – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

Szintén korai bőröregedésre utalhat, ha azt tapasztaljuk, hogy a bőr sérülékenyebb, sebesedésre, zúzódásokra hajlamosabb, mint korábban. Háttérben a bőr elvékonyodása áll. Csakhogy húszas-harmincas éveinkben ennek még nem jön el az ideje. Hasonló a helyzet azzal, ha a bőr textúrája papírra kezd hasonlítani. Ennek oka leggyakrabban a napkárosodás, a fényvédő használatának hiánya, aminek hatására a bőrben elkezd lebomlani az elasztin, emiatt a bőr veszít rugalmasságából. A szoláriumok rendszeres vendégeinél például különösen gyakori a panasz.

Ha húszas éveink végén, harmincas éveink elején azt vesszük észre, hogy felső szemhéjunk lógni kezd, az is a korai bőröregedés jele lehet. Emiatt is kell különösen ügyelni arra, hogy bőrápolásnál, illetve a kontaktlencse használatánál mindig óvatosan bánjunk a szemkörnyék érzékeny, vékony bőrével.

Orrunk formája a negyvenes éveinkben változni kezd, ami a bőr öregedésének velejárója. Ha azonban ennél hamarabb történik meg, akkor újfent elmondható, hogy még túl korai. Ugyancsak korai, ha már a harmincas éveink elején azt tapasztaljuk, hogy nagyobb táskák, sötét karikák jelennek meg szemeink körül, amik már pihenés hatására sem csökkennek. A táskásodás oka egyébként az is lehet, hogy túl sok sót eszünk: ilyenkor érdemes először a nátriumbevitelt csökkenteni, hátha annak hatására megoldódik a probléma.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »